Vítěz Literární ceny Knižního klubu Jan Horníček (2. září 2020) | foto: Petr Topič, MAFRA

Literární cenu Knižního klubu získal Jan Horníček. Uspěl jeho Čarostřelec

  • 0
Vítězem 25. ročníku Literární ceny Knižního klubu je román Čarostřelec z pera středoškolského učitele matematiky Jana Horníčka. Odehrává se na konci osmnáctého století, nechybí v něm zločin a hlavními hrdiny jsou podivínský lékař a kněz na útěku.

„Je mrazivý únor léta Páně 1789. Cesta z Reichenbergu do Hejnic se klikatí strmým, zalesněným průsmykem. Stmívá se, nad horami vyje a běsní sněhová bouře. Během namáhavé jízdy se v dostavníku seznamují dva muži. Otec Vilém – kněz, který prchá před svou minulostí – a doktor Šulc, podivínský lékař z Vídně,“ uvozuje nakladatelství Knižní klub na letošní vítězný román.

Seč se oba hrdinové setkávají poprvé, brzy pochopí, že je svedl dohromady něčí lstivý plán. Oba totiž ví více, než by měli o temném případu svatokrádeže.

Jan Horníček se narodil roku 1989 v Rych­nově nad Kněžnou a vystudoval mate­matické inženýrství. Dva roky působil na strojní fakultě, v současnosti vyučuje matematiku na střední škole v Hradci Králové. K sepsání historického románu jej přivedl zájem o dějiny, psychologii a filozofii. Dosud publikoval v časopisech Host nebo Protimluv. 

Čarostřelec uspěl v konkurenci 86 zaslaných prací. Odměnou vítězi je vydání knihy, skleněná plastika a stotisícová prémie. Na druhém místě se taktéž s historickou tematikou umístil Petr Sýkora a jeho Sklíněné korálky, které čtenáře zavádí do zámku ve Velkých Losinách a na severní Moravu konce sedmnáctého století, do míst známých díky procesům s čarodějnicemi.

Oceněné knihy vybrala čtyřčlenná porota složená ze spisovatelky, scenáristky a filmové publicistky Terezy Brdečkové, spisovatele Pavla Brycze, literárního historika a kritika Pavla Janáčka, publicistky Kateřiny Kadlecové a spisovatelky Jany Šrámkové. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo ve středu odpoledne v Kaiserštejnském paláci v Praze. Ceremoniálem provedl ambasador ceny, herec Lukáš Hejlík, který už několik let objíždí Česko s oblíbeným projektem Listování.

Literární cena Knižního klubu se uděluje pravidelně od roku 1995 a soustředí se na doposud nevydané původní rukopisy. Snaží se tak podporovat tuzemské tvůrce a rozvoj současné literatury. Loni cenu za román Tapetář získala doposud nejmladší laureátka ceny Ema Labudová, která si zároveň letos vysloužila i nominaci na Magnesii Literu. O rok dříve vyhrál titul Na odstřel, který se vyrovnával s problematikou mužských vzorů. Jeho autorem je spisovatel, scenárista a dramaturg Miloš Cajthaml.