Landovský čte Švejkovy osudy

  • 6
Jedno z nejslavnějších děl české literatury, Haškovy Osudy dobrého vojáka Švejka, má vedle knižní podoby také zvukovou. Vydavatelství Arco Diva vydalo CD s prvními pěti kapitolami, v nichž se Švejk od rozhovoru s paní Millerovou dostane k lékaři, na policejní komisařství a ještě ho vyhodí z blázince. Osudy dobrého vojáka Švejka čte Pavel Landovský, na obalu CD je kresba Josefa Lady.

A co o Švejkovi soudí Pavel Landovský? "Já si myslím, že Švejk je vnímán jako postava, ale to je chyba. Navíc vždycky tak trochu podléhal ideologizaci - jak za nacismu - negace, tak po druhé světové válce - zbožnění. Švejk má podle mne povahu antického chóru, který přihlíží a komentuje situaci."

"A především předvádí a komentuje všelidskou blbost. To, že je to v armádě, je jen výsledek zvláštní úlohy armády ve společnosti, protože v armádě dochází k ohromné kumulaci lidí. Proto třeba nevznikl román o blbé kuchařce, protože to prostředí je odlišné a nikdy se nikde tolik ženských nesoustředí dohromady," soudí Landovský.

CD, které bylo ve studiu Arco Diva nahráno v první polovině května 2001, obsahuje následující kapitoly: Zasáhnutí Švejka do světové války, Švejk na policejním ředitelství, Švejk před soudními lékaři, Švejka vyhodili z blázince a Švejk na policejním komisařství.

Obal CD Osudy dobrého vojáka Švejka, (c) 2001.