Thomas Bernhard

Thomas Bernhard | foto: archiv

Knižní tipy: Na cestě světem-kloakou v Bernhardově režii

Beletristický Tip týdne je tentokrát stoprocentním popřením toho, že každý nahlíží na vlastní dětství a rané mládí idylicky. Pro ty nejcitlivější naopak může být celoživotní noční můrou.

Předcházející knižní tipy najdete ZDE
TIP TÝDNE - Beletrie
THOMAS BERNHARD: Obrys jednoho života
(Mladá fronta)
"Zuřivý literární útok na svět, Rakousko i lidi v autobiografických textech světově proslulého autora," hlásá zářivě žlutý reklamní pásek navlečený na této knize. Zadní stranu pak zdobí výkřik Thomase Bernharda "Svět je kloaka!" Odmyslíme-li si úvahu, jak by asi samotný autor na takovouto úpravu reagoval, nelze nepřiznat, že příliš nepřehání. Přitom Bernhard přes svůj radikalismus rozhodně nebyl spisovatel-skandalista, svým způsobem spíš misantrop. Právě oněch pět silně, byť ne zcela a stoprocentně autobiografických novel (Příčina, Sklep, Dech, Chlad, Dítě) odkazuje ke kořenům jeho myšlení i literárního stylu. Bernhard si vyrovnává účty s fašismem, katolicismem, výchovným a vzdělávacím systémem, drilem zdravotnických zařízení, ale i s tíží sociálních rozdílů a předsudků.

TIP TÝDNE - Napětí
JEFF LINDSAY: Dexter v temnotách
(BB/art)
Třetí román v hlavní roli se sériovým vrahem Dexterem, balancující na hraně hodně temné detektivky a černohumorného příběhu. Dexter žije dvojí život policejního analytika a zločince, jsou však chvíle, kdy není zcela jisté, ve které ze svých rolí právě vystupuje. V aktuálním příběhu se vyrovnává s případem, který naznačuje, že jeho fascinace smrtí není zdaleka tak zvrácená, jak se na první pohled zdá, což dokazují případy, které musí řešit. A zároveň chránit vlastní novou rodinu, jež jeho oficiální tváři poskytuje alibi.

TIP TÝDNE - Pro děti
ZEP: Titeuf to vidí jinak
(Mladá fronta)
Postavička Titeufa, osmiletého blonďáka s šišatou hlavou, vznikla před patnácti lety a od té doby si získala neuvěřitelnou popularitu nejen v rodné Francii, ale po celém světě. Děti Titeufa milují, protože řeší úplně stejné problémy jako ony, a nedaří se mu, stejně jako jim, je vždycky vyřešit úspěšně. Dospělé někdy rozčiluje, protože mluví o věcech, o kterých oni s dětmi mluví neradi – o stáří, o bezdomovcích nebo třeba o sexu...

TIP TÝDNE - Klasika
AGATHA CHRISTIE: Záhadný pan Quin
(Knižní klub)
V sérii detektivních příběhů Záhadný pan Quin se českému čtenáři poprvé představuje nejtajuplnější a nejneuchopitelnější postava, jakou kdy Agatha Christie stvořila, pan Harley Quin. Tento muž se zjevuje či mizí naprosto nečekaně a do běhu událostí zasahuje téměř nepostřehnutelně, takže nejen čtenář, ale dokonce i samotné postavy v příbězích nejednou zapochybují o jeho reálné existenci. Zanechává však za sebou zcela změněné, znovu rozehrané nebo jinak završené osudy lidí živých i dávno zemřelých; ne nadarmo v jedné z povídek sám sebe nazve "obhájcem mrtvých". Recenzi knihy najdete ZDE.

TIP TÝDNE - Pro poučení
JIŘÍ VORÁČ: Ivan Passer - Filmový vypravěč rozmanitostí
(Host)
Monografie se zabývá životem a dílem česko-amerického filmového režiséra Ivana Passera (1933). Passer náleží k legendární generaci české nové vlny 60. let, působil jako nejbližší spolupracovník Miloše Formana na všech jeho českých filmech a samostatně debutoval outsiderskou tragikomedií Intimní osvětlení (1965), klasickým dílem nejen české kinematografie. Po sovětské invazi v srpnu 1968 odešel do USA. V zahraničí natočil dalších patnáct filmů. Z nich obzvláště vynikly snímky Cutterova cesta (1981), Zrozen k vítězství (1971), Strašidelné léto (1988), Stalin (1992) a naposledy výpravný velkofilm z kazašských dějin Nomád (2005).