Publicista Pavel Kosatík

Publicista Pavel Kosatík | foto: David Neff, MAFRA

Poslechnout si už můžete Kosatíkova TGM, Hadohlavce i novou Mornštajnovou

  • 0
Teprve před Vánoci vydaná kniha Jiný TGM, kde se historik Pavel Kosatík komplexně pustil do osoby našeho prvního prezidenta, je už k poslechu jako audiokniha. Do uší si dále můžete pustit i nového Petera Maye či Hotýlek Aleny Mornštajnové.

Alena Mornštajnová: Hotýlek

Spisovatelka Alena Mornštajnová je jedním z nejpříjemnějších literárních překvapení posledních let. Její druhý román Hotýlek vypráví o Leopoldovi, majiteli slavného hodinového hotelu založeného za první republiky, o jeho rodině i návštěvnících. Vyprávění pod taktovkou režisérky Jitky Škápíkové načetl herec Jaromír Dulava.

„Román ukazuje, že ať už jde o kterékoli století, zůstávají povahy a činy lidí stejné. Jako by se lidé ze svých chyb nedokázali poučit a dělají je pořád znova a znova, aby si je v lepším případě mohli uvědomit a aby je případně i zkusili napravit,“ charakterizuje dramatický příběh.

Peter May: Hadohlavec

Skotský spisovatel a scenárista Peter May se v Česku těší nebývalému čtenářskému zájmu. Jeho loni vydaná kniha Hadohlavec je čtvrtou ze série čínských thrillerů, které nyní vycházejí i k poslechu. Tentokrát před ústředním hrdinou, pekingským detektivem Li Jenem, stojí náročný úkol – vydat se do Washingtonu a zjistit, proč se před domem Texasanky a patoložky Margaret Campbellové objevil kamion plný mrtvých Číňanů.

Případ jasně odkazuje k brutálnímu obchodování s ilegálními čínskými imigranty na území Spojených států amerických. Hlasy příběhu propůjčili herci Martin Myšička a Jana Plodková, režie se ujal Michal Bureš.

Pavel Kosatík: Jiný TGM

Historik a spisovatel Pavel Kosatík v loňském roce prvnímu československému prezidentu věnoval pozornost hned dvakrát: knižně i filmově. Nejprve ve snímku Hovory s TGM, ke kterému napsal scénář, poodhalil Masarykovu lidskou a citovou tvář. Podruhé pak v rámci díla Jiný TGM, které vydalo nakladatelství Paseka, nahlíží na Masaryka nejen obvyklou optikou, tedy jako na nedotknutelného hrdinu a vzor československého národa, ale také jako na muže, jenž se ve svém životě několikrát zmýlil, ačkoliv byl o správnosti svých činů neotřesitelně přesvědčen.

Audioknihu složenou z 424 stran textu namluvil herec Pavel Batěk, kterého proslavil například film Zejtra napořád nebo seriál Ordinace v růžové zahradě.