knihy - literatura (ilustrační foto) | foto: Corbis, Profimedia.cz

Internet pomohl k nezvyklé půjčovně knih

  • 5
Pod názvem My book your book začal v Británii unikátní projekt, v němž si neznámí lidé mohou navzájem půjčovat knihy. To vše díky internetu.

Členové mají povinnost zaplatit roční poplatek 8,95 libry, tedy asi 400 korun, a dát k dispozici deset svých paperbacků.

Za to získají přístup ke všem titulům, které do výměny zařadili ostatní členové. Podle katalogu jde o knihy od Šifry mistra Leonarda po Life of Pi Yanna Martella.

Od členů se neočekává, že by knihy vraceli původnímu majiteli. Pět týdnů poté, co si knihu půjčili, je opět zařazena do výměny, aby putovala dál. Pokud by si někdo knihu nechal, o členství přijde.

Teoreticky by tak měly knihy obíhat na věčné časy, což by mělo jednak vést ke stále širší nabídce, a jednak pomoci životnímu prostředí.

"Většinu knih přečtu jednou, a pak se k nim už nevracím," komentoval svůj nápad v listu Guardian zakladatel My book your book (Moje kniha tvoje kniha). "Jsem si jist, že tisíce lidí jsou v přesně stejné situaci," dodává.

Vzhledem k tomu, že veřejné knihovny v Británii půjčují knihy zdarma, mají někteří lidé pochybnosti o tom, zda se Baillieův projekt dočká úspěchu.

Na druhé straně myšlenka věčného oběhu knih a obdarovávání cizích lidí není zcela nová. Už od roku 2001 existuje projekt Book Crossing, který začal v USA, ale nyní se již rozšířil i do Británie, Německa a dalších zemí.

Spočívá v tom, že člověk zanechá oblíbenou knihu někde na veřejném místě, kde ji někdo najde, přečte si ji včetně nalepeného vzkazu na první stránce, který vysvětluje celou akci, a podobným způsobem předá dál. Na zmíněné internetové stránce pak napíše, kde knihu našel a případně pár poznámek k ní.

Původní dárce pak fascinovaně sleduje, jak jeho kniha putuje světem. Tato idea už získala více než 300 tisíc registrovaných členů, kteří sledují desítky tisíc knih a jejich "literární karmu", čili osud. Autoři projektu přiznávají, že se nechal inspirovat podobnými nápady jiných, i když ty se netýkaly knih.

Jedním z ideových zdrojů je projekt Where is George, který sleduje putování amerických dolarových bankovek prostřednictvím jejich sériových čísel, nebo projekt Photo Tag, v jehož rámci jsou do světa vypouštěny fotoaparáty na jedno použití.