Harry Potter a Ohnivý pohár

Harry Potter a Ohnivý pohár - Daniel Radcliffe (Harry Potter) u náhrobku ve finálové části filmu | foto: Profimedia.cz

Harry Potter děsí děti

  • 19
Kdo ví, co budou dělat cenzoři, až filmaři natočí poslední díl Harryho Pottera, kde čarodějnického adolescenta například pronásledují oživlí mrtví.

Už některé dějové momenty ve čtyřce Harry Potter a Ohnivý pohár totiž britští kontroloři vyhodnotili jako nevhodné pro děti mladší věku dvanácti let a návštěvu kina dětem povolují pouze s doprovodem dospělé osoby.

"Mladší diváci by mohli být vyděšeni některými velmi působivými scénami. Film obsahuje násilí a hrozby, může také vyvolat strach," stojí v prohlášení britského úřadu BBFC, který má na starosti klasifikaci filmů.

V sérii filmových zpracování bestsellerů J. K. Rowlingové dostal Harry tak přísnou známku poprvé. Američanům například stačí doporučení upozorňující rodiče, že snímek není vhodný pro děti do třinácti let.

Předchozí tři díly americký úřad MPAA "neocejchoval" vůbec. V Česku snímku, který přijde do kin 8. prosince, podobná omezení nehrozí. Klasifikační "nálepku" totiž určují sami distributoři. Harry Potter a Ohnivý pohár je po Tajemné komnatě zatím druhým nejdelším snímkem série: diváci si v kině posedí 157 minut.