Cannes 2008 - italský režisér Paolo Sorrentino

Cannes 2008 - italský režisér Paolo Sorrentino | foto: Reuters

Paolo Sorrentino píše o cizích lidech. Ti zase o Allenovi a Tarantinovi

  • 0
Nakladatelství Omega na trh uvedlo hned tři publikace od nebo o filmových tvůrcích. Tou nejzajímavější je kniha italského filmaře Paola Sorrentina. Neurazí však ani na ilustrace bohaté publikace o Allenovi a Tarantinovi. Bohužel působí pouze jako souhrn všech informací dostupných na internetu.

Nepodstatné záležitosti
Paolo Sorrentino

Obálka knihy Nepodstatné záležitosti

Nesuď knihu podle obalu, říká se. Ale v případě nového literárního díla režiséra Paola Sorrentina to tak zcela nejde. Tváře uvedené na obálce totiž tvůrce Velké nádhery nebo Mladého papeže ke knize inspirovaly.

Aniž by znal jejich jméno, rok narození nebo rodinný stav, rozhodl se o nich vyprávět. Jak žijí, kde pracují, koho milují a proč. Čtenář se dozví o osudu romantického zpěváka z piano baru, který se obětuje pro svého postiženého syna, o životě věhlasné vědkyně nebo emocích hráčky pokeru, jejíž schopnosti ji činí téměř neporazitelnou.

Woody Allen: Film za filmem
Jason Solomons

Obálka knihy Woody Allen: Film za filmem

„Filmy jsou iluze, ale to, co na Woodym Allenovi obdivuji nejvíc, je, že díky němu vypadá tato iluze tak jednoduše,“ píše v předmluvě knihy o slavném neurotickém filmaři jeho kolega Alfonso Cuarón, tvůrce Gravitace nebo Mexické jízdy. Jak toto Allenovo iluzírování vypadalo v průběhu let, zmapoval britský filmový publicista Jason Solomons.

Kromě rozhovoru s tvůrcem, který pořídil v Cannes, pečlivě popsal každý z režisérových snímků, ať už jde o legendární Annie Hallovou, nebo méně známé Banány. Výčet končí letošním celovečerním Kolem štěstí, kde si zahráli Kate Winsletová nebo Justin Timberlake.

Tarantino
Tom Shone

Obálka knihy Tarantino

Americký režisér Quentin Tarantino sice letos oslavil teprve 55. narozeniny, léta plodné tvorby však už nyní životopiscům umožňují vydat jeho retrospektivu.

Za textem nové knihy stojí filmový kritik Tom Shone, který Tarantinovu prozatímní profesní dráhu sleduje od začátku. Stejně jako Solomons i on umělce představuje optikou jeho filmů včetně Pulp Fiction: Historky z podsvětí nebo Jackie Brownové. To všechno za doprovodu bohaté obrazové dokumentace.