Per Olov Enquist dnes v Praze uvede své paměti.

Per Olov Enquist dnes v Praze uvede své paměti. | foto: David Port, MF DNES

Enquist o Bergmanovi aneb slavný Švéd zavzpomíná na slavného Švéda

  • 0
Legenda švédské literatury Per Olov Enquist (nar. 1934) v pátek vystoupí v Praze. Na pozvání Skandinávského domu bude slavný dramatik, prozaik a scenárista číst dnes od 19 hodin v pražské Městské knihovně ze svých pamětí Jiný život. Český překlad úspěšné knihy připravuje Zbyněk Černík.

Enquist tam vzpomíná i na svou spolupráci s jiným švédským velikánem, Ingmarem Bergmanem. Osobně se s ním poznal na začátku 80. let a stali se blízkými přáteli.

Komplikovaný Ingmar Bergman

Jednání s poněkud neurotickým umělcem však nebyla vždy jednoduchá – při inscenaci Enquistových Obrázkářů se například režisér Bergman snažil autorovi usilovně zabránit ve zhlédnutí zkoušek. "Každý večer s ním vedl dlouhé, velmi konstruktivní rozhovory, ale pozvat ho, aby se přišel podívat? Ani nápad! (...) Právě totiž nastaly problémy s nasvícením, došlo k technickým kolapsům, někdo se nachladil nebo si některý z herců musí naprosto nutně vyměnit boty," píše v pamětech Enquist, jenž sebe sama zmiňuje ve třetí osobě.

Ve svých dílech se často inspiruje osudy slavných osobností, které však osvětluje z nové, méně známé perspektivy. V životopise Knuta Hamsuna (česky 2003) se například zabýval jeho sympatiemi k nacismu, v Knize o Blanche a Marii (česky 2008) zase rozkrývá intimní život nositelky Nobelovy ceny a spoluobjevitelky teorie radioaktivity Marie Curie-Sklodowské.