přebal knihy Sabine Adlerové Měla jsem zemřít jako černá vdova

přebal knihy Sabine Adlerové Měla jsem zemřít jako černá vdova | foto: iDNES.cz

Čečenské černé vdovy ženou muži na smrt

  • 1
Sabine Adlerová představuje v knize Měla jsem zemřít jako černá vdova osud jedné rodiny ve válkami zmítaném Čečensku.

Léta trvající násilí mění staleté zvyky a ženy, které mají v domácnosti jen úlohu tiché služky vzdávající neustálou úctu jakémukoli muži, stojí najednou s výbušninou kolem pasu proti nevinným lidem a jdou na smrt.

Jejich tragédie využívají ambiciózní mužští příbuzní. Mnohé ženy ztratily milované muže, otce, bratry. Jejich smrt byl krutá a ženy ztrácejí smysl vlastního života. Je snadné je naverbovat do komanda smrti, aby své blízké pomstily.

To vše se děje dnes a denně. Přitom Čečensko není od nás tak daleko, jak se může zdát. Od Turecka ho dělí jen Gruzie.

Ne všechny vdovy jdou ale na smrt dobrovolně. Adlerová rozehrává pravdivý příběh fiktivních sester z Asinovské nedaleko Grozného. Dvě z nich nakonec skončí jako černé vdovy v moskevském divadle Na Dubrovce.

Tam v roce 2002 zemřely stovky lidí. Valná část podlehla následkům otravy plynem, který  použila policie při osvobozovací akci. Teroristé včetně černých vdov byli na místě zastřeleni. - drama v divadle a jeho následky

Každá ze sester ale měla k odchodu do výcvikového tábora vdov jiné motivy a každá také umírala s jinými pocity. Další sestra se musí rozhodnout. Buď změní identitu a bude žít úplně jiný život tisíce kilometrů daleko až u Severního moře. Nebo se smíří s osudem, který pro ni přichystali její bratři. S osudem sebevražedné černé vdovy.

Sabine Adlerová: Měla jsem zemřít jako černá vdova. Vydalo: Euromedia Group - Ikar 2005. Hodnocení iDNES: 80%