Ljuba Štíplová

Ljuba Štíplová - Autorka Čtyřlístku při udělování cen nakladatelství Albatros za rok 2007, 24. 1. 2008 | foto: ČTK

Autorku Čtyřlístku ocenilo nakladatelství Albatros

  • 4
Nakladatelství Albatros udělilo své výroční ceny za uplynulý rok. Cenu za celoživotní práci s dětskou knihou si odnesla autorka komiksu Čtyřlístek Ljuba Štíplová.

Dvě ocenění získala kniha Příběhy českých knížat a králů. Za knihu o osudech českých panovníků dostala výroční cenu v kategorii literatury pro čtenáře od devíti let Alena Ježková, za ilustrace byla oceněna Renáta Fučíková.

Spisovatelka, scenáristka a sochařka Ljuba Štíplová se tvorbě pro děti věnuje 45 let. Začínala právě v Albatrosu, kde jí vyšlo celkem 17 titulů. Vedle příběhů o Fifince, Myšpulínovi, Pinďovi a Bobíkovi je populární také cyklus o koťatech, který se dočkal večerníčkového zpracování.

"Jsem ráda (za cenu), ale nutné to nebylo. Největší potěšení pro mě je, že děti o ty knihy stojí," uvedla Štíplová.

Cenu Štíplové předal Jaroslav Němeček, který obrázkové příběhy Čtyřlístku ilustroval. Štíplová k jeho obrázkům napsala zhruba 200 příběhů. Komiks vychází od roku 1969 a od té doby partička čtyř nerozlučných kamarádů zažila spoustu dobrodružství díky rozličným vynálezům profesora Myšpulína.

Cestovali po celém světě, ale také v čase, do vesmíru, do říše pohádek a jiných exotických lokalit. Největší popularitu zažívali v 70. a 80. letech.

Renáta Fučíková dostala cenu od spisovatelky Elišky Horelové. "Jsem velice ráda, že mezi mladými autory jsou tací, kteří pokračují v přibližování historie dětem," řekla Horelová. Podle spisovatelky toho totiž dnešní děti vědí o historii žalostně málo.

Nejprodávanějšími byly letos příběhy, které se řadí mezi klasiku. Zvítězil Malý princ Antoina de Saint-Exupéryho, kterého se prodalo přes 12 tisíc výtisků. Za ním se umístil titul Polámal se mraveneček od Josefa Kožíška s ilustracemi Ondřeje Sekory. Leporelo poprvé v Albatrosu vyšlo v roce 1964.

Bronzovou příčku získaly Nové Mikulášovy průšvihy 1 - Dopis Ježíškovi, které vyšly v prvním vydání.

Ceny získali i další autoři. Ocenění za nejlepší ilustrace v knize pro děti do devíti let získala Andrea Tachezyová, která svými obrázky doplnila vyprávění Astrid Lindgrenové Dráček s červenýma očima. Nejlepší knihou pro nejmenší se letos staly příběhy plné vláčků a průvodčích O mašinkách - pohádky na kolejích.

Za grafickou úpravu knihy získal cenu Jindřich Kovařík s knihou Kdo má smysl pro nesmysl a Lubomír Šedivý za knihu Kocour Mikeš představuje Josefa Ladu. Nejlépe v uplynulém roce převedl do češtiny knihu Milan Žáček, ocenění získal za překlad Příběhu o Zoufálkovi.

V kategorii literatury pro dospělé čtenáře Albatros ocenil Petru Braunovou a Leny Payerovou za Pozorovatelku, nejlepším překladem loňského roku se pyšní Mirka Kopicová, která převedla knihu Stephena Greenblatta William Shakespeare (Velký příběh neznámého muže).

,