Krátké zprávy

V Činoherním klubu uvaří žábu. Tedy ceněnou slovenskou inscenaci

  • 0

Hostem pražského Činoherního klubu bude v sobotu 25. listopadu slovenské Celkom malé divadlo, které zde ve spolupráci se Šalianskym nezávislým divadlom uvede svou loňskou novinku Ako uvariť žabu. Jedná se o inscenaci hry Petra Strnada v režii Valentína Kozaňáka, která pracuje se známým motivem z bajky týkajícím se žáby, která nevyskočí z pomalu zahřívané vody.

„Problém přenesený do sféry mezilidských vztahů spočívá hlavně v tom, že si jen málokdo včas uvědomuje, že se nachází v roli pomalu vařené žáby a že s ním někdo neustále manipuluje. A o tom je i příběh hlavní hrdinky naší inscenace Dany. Příběh, který se může dennodenně odehrávat v kterémkoli městě a za dveřmi kteréhokoli bytu,“ naznačuje dramaturg Vladimír Dubeň, který láká na „ironickou komedii“.

Slovenská inscenace už získala několik ocenění: například hlavní cenu a cenu za ženský herecký výkon na Festivale Aničky Jurkovičovej v Novom Meste nad Váhom a taktéž ceny za nejlepší inscenaci a nejlepší mužský a ženský herecký výkon na Festivale Zuzany Kardelisovej v Srbsku. V Činoherním klubu se v sobotu hraje od 19:30.