Z trafiky to bylo zábavnější

Ten, kdo prožil dětství v sedmdesátých a osmdesátých letech, asi těžko zapomene na extázi, kterou zažíval, když si z trafiky odnášel nové číslo podpultového Čtyřlístku. Z komiksu, který poprvé vyšel v roce 1969 a původně ani neměl mít pokračování, se stal fenomén a sešitky o obyvatelích městečka Třeskoprsk vycházejí dodnes. Vlastně je s podivem, že populární čtveřice zůstala tak dlouho pouze na vtipných obrázcích Jaroslava Němečka; na úspěch Čtyřlístku nenavázaly večerníčky, filmy ani souborná knižní vydání. Teprve nedávno vyšla deska Čtyřlístek v pohádce, kterou vydal Supraphon.

Jednoduchý příběh, jehož některé motivy již věrní čtenáři znají, napsala dvorní autorka komiksu Ljuba Štíplová. Pinďa, Myšpulín, Bobík a Fifinka tu přecházejí z pohádky do pohádky a řeší za jejich hrdiny kruciální problémy. Otázkou samozřejmě je, zda je  komiks takto "transformovatelný" -  každopádně tady se kouzlo kreslených historek přenést nepodařilo. A přitom bylo na úspěch docela dobře zaděláno:  vědátora Myšpulína namluvil Tomáš Hanák, žravého Bobíka si vychutnává rozkošnicky chrochtající Milan Šteindler. Sestavu doplňuje David Novotný jako Pinďa a Magda Reifová jako Fifinka. Věčná škoda, že herci dostali tak málo prostoru. Nejvíc času "odmluví" v roli vypravěče Václav Vydra, jehož místy až monologické výstupy prokládají krátké popěvky Vadima Petrova. Co naplat, že se Vydra úlohy zhostil se ctí.

Ale úplně největším zklamáním a zároveň podvodem je stopáž CD. Téměř polovinu času zaplňují zmiňované jednoduché písničky, pro jistotu zahrané hned dvakrát - jednou v samotném příběhu, posléze ještě v celém bloku jako bonus. Jenže tenhle zpěvníček je spíš z nouze ctnost.