Shawn Fanning, zakladatel Napsteru

Shawn Fanning, zakladatel Napsteru - Zakladatel internetové hudební burzy Napster Shawn Fanning. | foto: reuters

Z Napsteru se ještě letos stane placená služba

Aspen (USA) - Nový výkonný ředitel společnosti Napster Inc. Konrad Hilbers při svém prvním veřejném vystoupení slíbil, že do konce roku bude Napster opět v provozu. Z bezplatné internetové služby pro stahování hudebních nahrávek se ale stane služba předplacená. Ceny služeb dosud nebyly stanoveny. Stahování nahrávek bude znovu umožněno, jakmile bude moci společnost Napster Inc. policii ujistit, že zablokovala stahování skladeb chráněných autorskými právy.

Podle Hilberse by uživatelé Napsteru mohli i nadále vyměňovat hudbu zadarmo - ale pouze tu, jež není chráněná autorskými právy. "Věřím v základní princip Napsteru, tedy sdílení hudby mezi přáteli. Pokud ovšem jde o zpřístupnění např. koledy, kterou nazpívají moje děti, nebo písně od nějaké garážové kapely."

Konrad Hilbers přišel do Napsteru z německého mediálního kolosu Bertelsmann AG. Ten plánuje společné vytvoření takového systému distribuce hudby přes internet, který by zaručoval platby interpretům. Bertelsmann byl původně jednou z nahrávacích společností, která Napster žalovala kvůli porušení autorských práv. Soud v tomto sporu 12. února 2001 rozhodl, že Napster skutečně autorská práva porušoval.

Na základě tohoto rozhodnutí začal Napster v březnu přenášené skladby filtrovat. Od 2. července je služba Napster nefunkční. Soud totiž požadoval, aby Napster nepropustil ani jediný soubor s hudbou chráněnou autorskými právy. Napster nemá dosud k dispozici filtry, které by to dokázaly. Na webových stránkách Napsteru je nicméně možné přihlásit se jako beta-tester nové placené verze této služby.

Uživatelé Napsteru se přesouvají k jiným společnostem nabízejícím obdobné služby, jako je např. Audiogalaxy. Velcí hudební vydavatelé sdružení v RIAA (Recording Industry Association of America) hodlají do konce roku spustit legální alternativy Napsteru - služby Musicnet a Pressplay. Zajímavým paradoxem je fakt, že s krizí Napsteru začaly v USA klesat prodeje nově vydaných hudebních nosičů, a sice o osm procent oproti minulému roku (podle dat firmy Soundscan, která monitoruje trh s hudebními nosiči v USA).

Duchovním otcem Napsteru je programátor Shawn Fanning. Když Napster v roce 1999 jako devatenáctiletý vytvořil, netušil, jaké oblibě se bude jeho výtvor těšit. Počátkem roku 2000 měl Napster 80 milionů uživatelů.

Program Napster umožňuje výměnnou burzu hudebních nahrávek mezi uživateli Napsteru. Jednotlivec nabídne ostatním uživatelům Napsteru své hudební soubory MP3 výměnou za přístup do hudebních databází jejich počítačů připojených na internet.


Témata: Napster, Nova