WOMAD je bránou do světa

Festival WOMAD sleduje muziku, která vzniká mimo centra hudebního byznysu. A nejde jen o exotické země. V britském Readingu, kde WOMAD proběhl o víkendu, se pozornosti publika těšila i jihoitalská hudba či tuzemský Hradišťan. Nejprve si primáš Jiří Pavlica připravil přednášku o kořenech moravské muziky, které sahají až k dobám tureckých nájezdů do východní Evropy, a všestranný Hradišťan ji ilustroval historickými ukázkami.
Mnohem větší ohlas však měl hodinový koncert Hradišťanu, pořádaný ve stanu "cirkusového" typu, kam se vešlo několik set posluchačů. Co se týče velikosti, byla to čtvrtá scéna na přehlídce. Pavlica vybral rytmičtější skladby, postavené na bystrém souzvuku cimbálu, houslí či klarinetu. I zvukaři u mixážního pultu tančili, když se moravsky swingující Hradišťan přiblížil k ostrovní muzice. Kapela musela nakonec přidávat.

Kdo všechno vystoupil na letošním festivalu WOMAD v Readingu, naleznete ZDE.

Byl to úspěch? Patrně ano, i když Pavlica & spol. oslovili jen vzorek posluchačů. Od roku 1983 si WOMAD vychoval vnímavé publikum, které vyhledává hudební různost. Kdo se tu uchytí, získává jisté doporučení. Festival, na kterém začínal třeba Senegalec Youssou N'Dour, se osvědčil jako koridor, jímž lze vstupovat na mezinárodní scénu. To je příznivá zpráva nejen pro Hradišťan.

Hradišťan

Návštěvníci WOMAD.

Návštěvníci WOMAD.

Návštěvníci WOMAD.

Návštěvníci WOMAD.