Vyjdou alba Mobyho, Coldplay či Oasis

Po malém lednovém odechnutí se roztočí kola hudebního průmyslu naplno. Vyjdou nová alba Mobyho, Mariah Careyové i skupin Chemical Brothers, Oasis nebo Garbage. A zcela jistě zazáří nová jména, jejichž debutová alba se teprve připravují.

Uplynulý rok přinesl kapely Franz Ferdinand či Kasabian z Velké Británie nebo poprockový kabaret Scissor Sisters z New Yorku. Ti všichni se již objevili ve výročních anketách.

Seznam očekávaných novinek načínají mágové elektronické hudby Chemical Brothers, kteří vystupovali i v Česku, se 24. ledna přihlásí s pátým studiovým albem Push The Button. To obsahuje jedenáct skladeb, na nichž se podílí řada hostů včetně rappera Q-Tipa.

Domácí koncertní publikum zná i jazzového kytaristu Pata Methenyho, který vyprodává stadiony a jenž na leden ohlásil novinku The Way Up.

Do Česka v únoru přijede finská skupina Apocalyptica, která hraje rockové písně ve smyčcových aranžmá. Její nové album vyjde 24. února a čtyři dny poté se trio Eicca Toppinen, Paavo Lotjonen a Perttu Kivilaakso objeví v Ostravě jako předkapela německé formace Rammstein. Také Praha si Apocalyptiku užije na samostatném dubnovém koncertu v Divadle Archa.

Řada očekávaných novinek se vyrojí v březnu. Američan Beck, který sbíral Grammy za své písňové koláže stylů a zvuků, vydá nové album, stejně jako rapper 50 Cent, podporovaný Eminemem. Legendární britská kapela New Order, která položila základy moderní taneční hudby, už má pro březnovou desku název Waiting For The Sirens Call.

Útok na hitparády chystá newyorský muzikant a experimentátor Moby, který v roce 1999 potěšil svět albem Play, prodávaným po milionech. Mobyho novinka Hotel, která se přelévá mezi elektronickými zvuky, tanečními rytmy a baladami, vyjde 14. března.

Kromě bubnů si Moby nahrál všechny živé nástroje a k mikrofonu přizval zpěvačku Lauru Dawnovou. Na celosvětový úspěch desky A Rush Of Blood To The Head z roku 2002 chce navázat melancholická skupina Coldplay, která směruje vydání zatím bezejmenného alba na závěr března.

Americkobritská kapela Garbage, která hraje "špinavý" rockpop,  mlčela tři roky. Sestava kolem zpěvačky Shirley Mansonové se připomene 11. dubna titulem Bleed Like Me. "Album vyjde po deseti letech od našeho debutu. Je to vzrušující, být zpěvačkou rockové kapely mi pořád připadá nové," svěřila se Shirley Mansonová.

Ostří bratři z Manchesteru Liam a Noel Gallagherovi by rádi navázali na úspěchy z devadesátých let. Jejich Oasis mají v Británii pověst lidové kapely, stále vyprodávají stadiony, ale už tři roky jim chybí solidní album s novými písněmi.

Noel Gallagher se nechal slyšet na stanici BBC, že šestá studiová deska vyjde 16. května. Zatím bezejmenné album bude obsahovat dvanáct skladeb, na nichž se autorsky podíleli všichni členové skupiny.

Mnoho umělců plánuje vydání nových titulů, avšak bez upřesnění termínů. Zpěvačka Sheryl Crowová prohlásila, že letos vydá dvě desky, jednu umělecky zaměřenou a druhou komerční.

Klasici rocku The Rolling Stones pracují s producentem Donem Wasem na nové várce písní, očekává se také album irské zpěvačky Enyi a Madonna jistě přichystá exkluzivní koncertní DVD z loňského turné ReInvention Tour.

Britská skupina Oasis.