Victoria - promo snímek k albu Velvet (2008) | foto: Universal Music © Lukáš Vrtílek

Victoria to opět zkouší, vytáhla hudební samet

  • 2
Před dvěma lety vydala debut This Is Me, s nímž se pokusila zaujmout pozici české r´n´b divy. Nyní se Victoria připomíná novou nahrávkou Velvet.

Původem Jihoafričanka, která u českých posluchačů bodovala zejména předělávkou slavného singlu Hotel California od The Eagles, si na nové album přizvala ke spolupráci producenty P. Lorentzona, J. Pedersena a R. Löfgrena.

Švédští skladatelé si vydobyli renomé spoluprací třeba s Britney Spears nebo Sugababes. Hlas Victorie, která žije v Česku už deset let, jim učaroval natolik, že pro ni připravili hned několik songů.

Deska Velvet, která vyjde 19. května, nabídne jedenáct r'n'b skladeb lehce okořeněných hip hopem. To ostatně dokazuje i pilotní singl - energická skladba Boneshakin´ Hot, která právě míří do rádií.

K písničce vznikl i stylový videoklip, který si vzal pod produkční dohled slovenský režisér Braňo Vincze.

Videoklip k singlu Boneshakin´ Hot

Čtyřiadvacetiletá Victoria, vlastním jménem Věra Ficková, se narodila v jihoafrickém Kapském Městě. Do České republiky se přestěhovala kvůli otci, který zde dostal práci.

I po deseti letech se stále potýká s češtinou. "Doma jsme mluvili anglicky či holandsky. Táta si myslel, že když máma neumí česky, bylo by to vůči ní nefér. Dodnes mám problémy se skloňováním," přiznává.

Když se s rodinou přistěhovala, chtěla se samozřejmě nějak uchytit, a tak chodila do pražského klubu Karlovy lázně, kde člověk může přijít na pódium a zpívat.

"Producent Iceman mi říkal, jestli nemám zájem, a od té doby jsem s ním vystupovala po klubech. Zpočátku to byly spíš improvizace. On pustil hudbu a já zpívala. Časem jsme šli do studia, kde jsme nahráli písničku Křídla. V češtině to bylo těžké. Učitelka mě opravovala: Nezpívej mala ale malá, musíš to všechno pořádně vyslovit," vzpomíná.