V Českém Krumlově začal Mezinárodní hudební festival

Třiadvacet koncertů a operních představení, při nichž vystoupí přední čeští i zahraniční interpreti, je na programu 9. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Ten v pátek večer zahájil operní galakoncert, jehož protagonisty byli ruská sopranistka Olga Makarinová, americký tenorista Gabriel Gonzalez a Státní filharmonie Brno po taktovkou Itala Marka Boemiho. Až do 26. srpna jsou dějištěm představení nejen historické prostory zámku, ale i dalších objektů v Českém Krumlově.

"Připravili jsme nejen nové koncertní prostory pod širým nebem, ale i dramaturgické lahůdky v podobě novodobých premiér a tematických večerů. Zahajovací koncert, který se po třech letech vrací na českokrumlovské náměstí, bude mít i letos podobu velké hudební slavnosti," řekl ČTK generální ředitel pořádající agentury Auviex Jaromír Boháč.

Premiéru budou mít letos koncerty na prostranství před klášterem Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou a v respiriu před zámeckou Jízdárnou. Letos poprvé pozve festival své hosty také na otáčivé hlediště v parku českokrumlovského zámku; organizátoři totiž do programu zařadili dvě premiéry a reprízu Mozartovy opery Don Giovanni v nastudování Jihočeského divadla České Budějovice.

Českobudějovická brána

Pohled na zámek od východu

Zámek od západu