Už nejsem železný muž, zpívá Osbourne

Zvěsti o zdravotním stavu "metalového šílence" Ozzyho Osbourna probleskují médii už několik let. Vlastní děti se prý neurotickému rockerovi posmívají pro jeho nemohoucnost způsobenou závislostí na alkoholu a prášcích. Kdo ví, kolik je na tom pravdy. Osbournovo nové sólové album Down To Earth to v nejmenším nepotvrzuje. V jedenácti skladbách překypuje energií a zpívá, jako by mu šlo o život. Na jeho jistém vokálu, rozpoznatelném od prvního taktu, nejsou patrné známky opotřebování ani únavy.

Písničky znějí čistě a precizně, skoro by se dalo říct uhlazeně, kdyby kytary chvílemi nezahřměly. Osbourne už je jednou nohou venku ze žánrové škatulky heavy metal, kterou pomohl založit, a to i z její nejmírnější odnože. Tohle je spíš hutný rock, v němž jsou energie, tvrdost a říznost minimálně stejně důležité jako melodie a harmonie. Ostatně pomalá písnička Dreamer, kterou napsal společně s Mickem Jonesem ze skupiny Foreigner, skoro jako by vzešla z pera Johna Lennona a Osbourne ji za doprovodu klavíru zpívá se sentimentalitou, hořkostí a naléhavostí, jaké jsme od něho dosud neslyšeli.

Trochu jiný Ozzy, než kterého známe, se klube na světlo i v textech, které bohužel nejsou otištěny v bukletu. "Nejsem ten, za kterého mě považujete, nejsem Antikrist ani železný muž," zpívá s narážkou na skladbu Iron Man v úvodní Gets Me Through, která je poděkováním jeho příznivcům. Asi chce raději zapomenout na divoké doby Black Sabbath, které mu vynesly přízvisko morální hrozby pro mládež. "Ztratil jsem energii, duši i sebekontrolu," pokračuje text a v následující skladbě Facing Hell zpěvák konstatuje: "Modlím se, abyste se nikdy nedozvěděli, že stojím tváří v tvář peklu." Možná je to přiznání výše naznačených spekulací, nicméně Osbourne-muzikant je ve špičkové formě.

Obal CD Ozzy Osbourna Down To Earth, (c) 2001.

Booklet CD Ozzy Osbourna Down To Earth, (c) 2001.

Booklet CD Ozzy Osbourna Down To Earth, (c) 2001.

Booklet CD Ozzy Osbourna Down To Earth, (c) 2001.