Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemřel lídr Sto zvířat Honza Kalina, legenda českého ska chystala desku

  9:21aktualizováno  21:23
V pátek zemřel zpěvák a hudebník Honza Kalina. Frontmanovi české kapely Sto zvířat, kterou v roce 1990 v Praze zakládal, bylo 58 let. Kapela na svém Facebooku uvedla, že zpěvák zemřel „po akutních zdravotních komplikacích“. Živelná skupina měla na srpen plánované koncerty a vydává nové album.
Honza Kalina

Honza Kalina | foto: Jan Šilar

O úmrtí informoval hudební portál Headliner. Zpráva se začala šířit i na sociálních sítích. Informaci následně iDNES.cz potvrdil mimo jiné manažer kapely Šimon Kotek.

„Dámy a pánové, Honza Kalina náhle a nečekaně, po akutních zdravotních komplikacích, odešel včera do muzikantského nebe. Nedokážeme si představit, že už spolu nebudeme sedět hodiny v dodávce a chystat se na rozdávání radosti… Honzo, kapelníku, táto Sto zvířat – budeš nám chybět,“ uvedla v sobotu večer kapela Sto zvířat na svém Facebooku. Dodala, že poslední rozloučení se zpěvákem proběhne v Praze, přičemž bližší detaily ještě zveřejní.

„Máme novou sestavu a mám zase pocit, že to všechno zase funguje,“ říkal Kalina Headlineru ještě před pár týdny během neformálního rozhovoru. V polovině září totiž vyjde skupině nová deska s názvem Noční ptáci. Příští týden 23. a 24. srpna měly „Zvířata“ ve smíchovském Jazz Docku nový materiál představit.

„Líbilo se mi spojení Sto zvířat a Noční ptáci. Noc je v mnoha textech na albu. Třeba v písni Provazochodci této noci, aniž bychom nějak tlačili na pilu a dělali z toho komponovanou operetu. Také náš textař Tomáš Belko noc hodně prožívá, tak jsme se vrátili ke dvěma textům z roku 1990, v nichž noc byla přítomná,“ uvedl Kalina v červnu v rozhovoru pro ČTK.

Honza Kalina spoluzakládal kapelu už v roce 1990, od té doby byl nepřetržitě jejím členem. Oblíbená skupina je u nás považována za průkopníka stylu ska a rocksteady, které kombinovala i s reggae a swingem. Vedle Kaliny patří k ústředním tvářím skupiny zpěvačka Jana Jelínková či Tomáš Belko, který je však posledních deset let už „pouze“ autorem textů.

Vzpomínka na Óčku

Hudební kanál Óčko Star jako vzpomínku na Honzu Kalinu zařadí v sobotu od 20:00 koncert kapely, který televize v roce 2019 natočila v Jazz Docku.

Všichni tři zmínění figurovali už ve studentském rokenrollovém uskupení Matěj Čech, ze kterého skupina Sto zvířat vznikla. Významným členem uskupení byl svého času i hudebník a skladatel Petr Ostrouchov. První dlouhohrající (eponymní) album vydala kapela v roce 1993, následovaly další tři desky a především šňůry koncertů, při kterých si živelná a početná kapela získávala fanoušky po celé zemi.

Velký úspěch přišel s deskou Ty vole, na základní škole... v roce 2002 a následnou Nikdy nic nebylo (2004). Deska Rozptýlení pro pozůstalé si o tři roky později vysloužila Cenu Anděl v kategorii ska a reggae. Mezi největší hity kapely patří písně, které daly názvy dvěma uvedeným albům, tedy Nikdy nic nebylo a Škola. Dalšími známými písněmi jsou Jak zmírnit děs, Nejkratší cesta či třeba Dáma s čápem. Kapela je vedle živelných koncertů známá i svou pracovitostí, fanoušky zásobovala novými deskami pravidelně ob jeden či dva roky.

V rozhovoru pro iDNES Premium před třemi lety Kalina vzpomínal, že se ke ska dostal s kamarády náhodou. „Hodně jsme poslouchali Madness, což tady lidé moc neznali. Byla to anglická reakce na jamajskou hudbu Boba Marleyho. Jejich klipy nám tehdy pouštěl dnes slavný právník František Vyskočil, syn doktora Ivana Vyskočila, a my hned věděli, že to je ono,“ uvedl.

Dohromady máme pětadvacet dětí, říkal Jan Kalina, zakladatel kapely Sto zvířat

„Měli jsme svobodu, místo rokenrolů jsme chtěli hrát vlastní tvorbu. V bistru U Bonaparta v Nerudově ulici jsme pak dva dny řešili u fernetů název, až vzniklo Sto zvířat z jednoho mého textu. Výborně se to překládalo v zahraničí, protože jsme po revoluci často narazili na nějakého magora, co nás miloval a dostal do Francie, Německa, Švýcarska, Ameriky. Z názvu bylo vždy jasné, že jsme spíš skákací řachanda než nějaký art rock.“

Pražský rodák Jan Kalina se vedle hudby věnoval i výtvarném umění, byl výhradním výtvarníkem kapely, vystudoval ostatně střední výtvarnou školu na pražském Hollarově náměstí. Považoval se za žižkovského patriota. „Měl jsem kliku, že jsem se narodil na Smíchově, a Smíchov a Žižkov bývaly podobné. Když jsem vypadnul z hnízdečka, bydlel jsem různě po Praze, než jsem před čtyřiadvaceti lety zakotvil na Žižkově. Stal jsem se tady velkým patriotem, protože mě odmala zajímali husiti, od dětství jsem si je kreslil, asi mi byla tato pražská čtvrť už tehdy souzená,“ uvedl ve zmíněném rozhovoru.

Skupina Sto zvířat má za sebou taktéž úspěšné koncertování v zahraničí, hrála v USA, Francii, Belgii či Německu. Kalina byl dále členem uskupení Kašpárek v rohlíku, hrál v divadelním souboru Šrapnel a taktéž vystupoval v představení Dechovka divadla Vosto5. Absolvent Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy obor český jazyk - výtvarná výchova taktéž více než patnáct let pracoval v reklamní branži jako storyboardista a artdirector. Byl otcem čtyř dětí.

Autoři: ,

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...