Z festivalu Reggae Ethno Session 2008

Z festivalu Reggae Ethno Session 2008 - Žizníkov u České Lípy (27.-29. června 2008) | foto: Roman Čejka, MF DNES

U Žizníkova ožila Jamajka, hlásí výtečný ročník

Mohli jen tak ležet v čajové oáze a pokuřovat vodní dýmku, popíjet kubánské mojito, koupit si dřevěný náramek či čepici v jamajských barvách a k tomu všemu poslouchat reggae, ska nebo world music.

Stačilo, aby si od pátku do neděle našli cestu na louky za Českou Lípou - Žizníkovem. Na tradiční Reggae Ethno Session sem o víkendu přijelo na pět tisíc lidí z Česka, Slovenska, Německa i Polska.

"Byl to po dramaturgické stránce i ve všech dalších ohledech nejlepší ročník, jaký jsme zažili. Jsme spokojení, všechno fungovalo," pochvaloval si Rudolf Živec, jeden z organizátorů festivalu.

Z festivalu Reggae Ethno Session 2008Kolem festivalového areálu vyrostlo i letos velké parkoviště a stanové městečko. Uvnitř areálu byl letos rekordní počet stánků.

Z malých zátok řeky Ploučnice se stala rekreační centra koupajících se mladých lidí. A nedaleká vlaková zastávka Dobranov - Vlčí Důl zažila provoz, jaký tu už po zbytek roku nebude.

Hvězdou letošního festivalu byl jamajský zpěvák a skladatel Luciano, pro kterého byl Žizníkov jednou ze zastávek na evropském turné. S sebou z Jamajky přivezl i zpěvačku Etanu, která ve své vlasti loni získala ocenění Zpěvačka roku.

LUCIANO - Give Praise (Ethno Reggae Session 2008)

Luciano a Etana nahradili v programu další jamajské hvězdy Jah Masona a Lutana Fyaha, kteří své evropské turné na poslední chvíli zrušili.

Z festivalu Reggae Ethno Session 2008Mladé lidi do Žizníkova přilákali také polští EastWestRockers nebo duo Big Famili z karibského Martiniku. Do Žizníkova dorazily i kapely, které to tu už dobře znají - Švihadlo, slovenští Polemic či kubánské sexteto Son Caliente.

Kromě hlavního pódia nabídl festival i dvě soundsystémové scény. Právě hudba z těchto scén, znějící dlouho do noci, vyvolala letos nevoli u lidí z osad v okolí.

"Přes den nám to nevadí, v noci se ale opravdu nedá spát," řekl MF DNES muž, který nedaleko od festivalového areálu bydlí. "Soused říká, že jeden víkend za rok to přežije. U nás se ale už třeba tři měsíce dopředu děsíme toho, že zase bude reggae festival. Každý den na to myslíme."

Stížnosti na festival kvůli hluku se vyskytly už v minulosti, šlo ale o ojedinělé záležitosti. "Letos nebyla žádná," řekl operační důstojník městské policie.