The Frames mezi melancholií a nářezem

Už tři roky uplynuly od vydání minulého studiového alba For The Birds. Za tu dobu nabrala kariéra už řadu let fungující irské rockové skupiny The Frames, jenž dnes vystoupí v pražském Paláci Akropolis, rychle na obrátkách.

Soubor, který před dvanácti lety debutoval u velké firmy se kupodivu prosadil až ve chvíli, kdy začal vydávat na vlastní malé značce.

The Frames už léta mají stálý okruh zarytých příznivců, teď však patří k nejpopulárnějším souborům v Irsku a získávají úspěchy i ve Spojených státech.

Frames našli publikum také v Česku. Záznam jednoho z jejich koncertů vydala firma Indies na albu Breadcrumb Trail, které bylo natočené v malém brněnském klubu.

Album je sice běžně k dostání jen v Česku, ale jedna písnička z něj - Fitzcarraldo s hostujícím houslistou Janem Hrubým - se loni objevila i na americké kompilaci Roads Outgrown.

Frames již mají v diskografii nové album Burn The Maps, které není zásadním přelomem v tvorbě skupiny, spíše důstojným navázáním na její hlavní přednosti.

Zpěvák a hlavní osobnost skupiny Glen Hansard je schopný pozoruhodných hlasových proměn, od folkově hloubavé vemlouvavosti k divokému rockovému křiku.

Dynamika zvuku The Frames dokonale koresponduje s Hansardovým mnohotvárným projevem. Většinu písní prostupuje hořce melancholická nálada, ale už to není ta zadumaná poetičnost jako na For The Birds, spíše stlačené zoufalství, místy ústící do výbuchů vzteku - třeba v žárlivecké písni Fake.

The Frames na albu Burn The Maps znějí jako mimořádně sehraná kapela, která do studia dokázala přenést pověstnou energii svých koncertů a přesvědčivostí nových písní potvrzuje svou výjimečnost.

The Frames - Burn The Maps
Vydala firma Plateau Records, délka CD 56:37

Glen Hansard ze skupiny The Frames říká, že se s českým prostředím identifikuje.