Martina Janková

Martina Janková | foto: Pražské jaro

Světoznámá česká sopranistka Martina Janková připomene Josepha Haydna

  • 0
Sopranistka Martina Janková je paradoxně větší pěveckou hvězdou v zahraničí než doma. Jednou z nemnoha příležitostí vychutnat si její umění bude koncert v rámci Pražského jara v neděli 17. května v Dvořákově síni Rudolfina.

Martina JankováNa recitálu k 200. výročí úmrtí Josepha Haydna Martinu Jankovou doprovodí klavírista Gérard Wyss. Večer se skladatelovými, u nás zřídkakdy provozovanými, Skotskými a velšskými lidovými písněmi dále zpestří dvě mladé tváře: houslistka Adéla Štajnochrová, která se soustavně věnuje dobové interpretaci, a violoncellista Petr Nouzovský.

Kromě výběru ze Skotských a velšských lidových písní zazní z Haydnova díla ještě Canzonety, Trio C dur a výběr ze skladatelových dalších písní.

Hlavní hvězda večera Martina Janková studovala operní zpěv v Ostravě, Basileji a Curychu. Od roku 1998 je členkou curyšské opery, zpívala i v operních domech v Paříži, Ženevě či na salcburském festivalu, a to v dílech Mozartových, Straussových, Janáčkových, Beethovenových ad.

Bohatá je také koncertní činnost Martiny Jankové. Spolupracuje s řadou vynikajících evropských orchestrů, mj. Berlínskou, Mnichovskou a Českou filharmonií, Concentus Musicus Vídeň či pařížským Orchestre des Champs-Elysées.

Koncert Jankové byla událost

Čtěte recenzi vystoupení sopranistky v roce 2008

Martina JankováMartina Janková má na kontě řadu nahrávek s bachovským, mozartovským či mahlerovským repertoárem. Na DVD vyšly nebo v dohledné době vyjdou záznamy jejích operních vystoupení v curyšské opeře v představeních Dona Giovanniho, Figarovy svatby či Händelova Orlanda.

Vstupenky na koncert Martiny Jankové lze zakoupit v síti Ticketpro v několika cenových kategoriích od 200 Kč (stání) do 1 200 Kč (I. kategorie).