Suzanne Vega

Suzanne Vega - Suzanne Vega - koncert, Státní opera Praha (19. července 2006) | foto: Jan Zátorský

Suzanne Vega přiváží „chápavým“ Čechům Krásu a zločin

Po dvou letech se vrací do Česka Suzanne vega. Americká zpívající básnířka, která přiváží nové album Beauty And Crime, má ráda české publikum. A ono zase ji.

"Mám pocit, že mě tady publikum chápe. Ví, co chci svými písněmi říct, přemýšlí o mých textech," prohlásila předloni v srpnu poté, co vystoupila ve vyprodané Státní opeře Praha.

V komorním prostředí, s kšiltovkou na hlavě a s jediným muzikantem za zády tehdy poskytla posluchačům první ochutnávky z nové desky Beauty and Crime (Krása a zločin). Celou ji nyní přijede představit do pražského Kongresového centra, kde se objevila již roku 2003.

SUZANNE VEGA - Pornographer's Dream (z alba Beauty And Crime)

Slavná americká folkrocková písničkářka na novém albu zpívá svým typicky křehkým a něžným způsobem o lásce i násilí, ale i o New Yorku, kde žije. Napůl Portoričanka, původně baletka, vyrůstala v Harlemu: "Prala jsem se, protože jsem musela."

. Suzanne Vega

První album vydala Suzanne Vega roku 1985, následovalo Solitude Standing s hity Luka a Tom’s Diner. V roce 1990 získala Grammy za Days of Open Hand, pak navoněla elektronikou 99,9 °F, narození dcery otiskla do Nine Object of Desire a naopak bolest z rozvodu poznamenala Songs in Red and Gray z roku 2001.

Na hudební dráhu ji poslala návštěva festivalu v anglickém Glastonbury, kde viděla Lou Reeda, Česko pak navštívila poprvé v roce 1991. Našla tu prý lidi, kteří se s radostí vrhali do všeho nového, a to ji chytlo u srdce.

Několikrát se setkala i s bývalým prezidentem Václavem Havlem. "Jen díky němu mnozí Američané pochopili, jak jste v Československu žili před rokem 1989 a co se vlastně v listopadu 1989 stalo," řekla pro časopis Xantypa.

Její koncerty jsou výjimečné díky nenápadnému a nenásilnému kouzlu její osobnosti. V něm nechybí ani smysl pro humor, kterým se vyrovnává se svou plachostí. To vše se ostatně promítá i do jejích místy až šansonových skladeb.

Z natáčení alba Beauty And Crime

Skladbu New York Is a Woman (NY je žena) například vysvětluje: "Je to žena, která je soutěživá a nemilosrdná. Taková, jaké vídáme ve filmech 40. let - tvrdé, neústupné, a přitom přitažlivé. Ten typ, který by vás zastřelil zezadu." Není nutno snad dodávat, že Suzanne Vega patří svou povahou a tvorbou na úplně opačnou stranu.

Své básnické texty - často o samotě a odcizení - zahaluje do kultivovaných melodií. Kromě hudební tvorby se věnuje i psaní pro deníky a časopisy. Album Beauty and Crime vydala téměř padesátiletá skladatelka po šesti letech - během nich jí vyšla kompilace Retrospective.

Stihla se však i podruhé vdát a vychovávat dceru Ruby, která na nové desce nazpívala pomocné vokály. Sedmá řadová deska Suzanne Vegy odkazuje kromě míst v NY i na Sinatrův vztah s Avou Gardnerovou či na kamaráda, který zahynul při teroristickém útoku 11. září 2001.

SUZANNE VEGA - Tom's Diner (z alba Solitude Standing)