The Gloaming

The Gloaming | foto: Facebook The Gloaming

Struny podzimu vedou od jazzu přes hip hop až po Shakespeara

  • 0
Na rok se odmlčel, ale teď se vrací v částečně pozměněné podobě a s řadou novinek. Festival Struny podzimu zahájí v pátek večer v pražském Foru Karlín irsko-americká kapela The Gloaming.

Festival od letoška spojil síly se spřáteleným JazzFestBrno. Jazzová linka ostatně dramaturgií prolíná v různých podobách. „Program stejně jako v předchozích ročnících nabídne vybraný mix jazzu, klasiky, tradice i experimentu. K prověřenému základu jsme však přimíchali esence country, hip hopu, irského folku i moravského folkloru,“ vypočítává nový programový ředitel Vilém Spilka. Zakladatel festivalu Marek Vrabec se přesunul na pozici prezidenta.

Na deseti koncertech vystoupí například legendární skladatel a pianista Herbie Hancock, který přijede i s trojicí svých muzikantů. Virtuos akordeonu Richard Galliano, který už spolupracoval s řadou umělců různých žánrů, se na festivalu potká s proslulým českým hornistou Radkem Baborákem.

Oratorium z uhelného kraje

Mezi dalšími hosty jsou folkaři z Nashvillu Lambchop, hiphopové duo Shabazz Palaces či britský kontrabasista Gavin Bryars, jenž představí vlastní zhudebnění Shakespearových sonetů. V české premiéře zazní oratorium Anthracite Fields od soudobé americké autorky Julie Wolfe, která se inspirovala pohnutou historií uhelného kraje v severovýchodní Pensylvánii na přelomu 20. století. Sólové party zazpívají Tonya Graves a Dan Bárta.

K základnímu programu jsou ještě připojeny Encores neboli přídavky jako třeba folklorně laděná jam session s kontrabasistou Jiřím Slavíkem nebo další jam session, tentokrát s trumpetistkou Štěpánkou Balcarovou.