Christoph von Dohnányi

Christoph von Dohnányi | foto: Pražské jaro/Andreas Garrels

SOUTĚŽ: Nabídli jsme lístky na koncert NDR Sinfonieorchesteru s von Dohnányim

V úterý 26. května se v rámci festivalu Pražské jaro představí na koncertě v Obecním domě legendární dirigent Christoph von Dohnányi, který povede NDR Sinfonieorchester Hamburk.

Thomas HampsonSólistou večera je barytonista Thomas Hampson, který slavil fenomenální úspěch před pražským publikem na svém vystoupení již v roce 2007. Pražskojarní debut vyhlášeného mahlerovského specialisty s jeho fascinujícím přednesem skladatelova cyklu Chlapcův kouzelný roh patřil k vrcholným okamžikům festivalového ročníku 2007.

Tentokráte přijíždí s výběrem písní Mahlerova současníka Huga Wolfa. V druhé půli pak zazní Brucknerova obří 9. symfonie pod taktovkou dirigentské legendy Christopha von Dohnányiho, který v roce tohoto pražskojarního koncertu oslaví osmdesátiny.

Vyhráli s Pražským jarem

V soutěži zvítězila Simona Procházková. Portál iDNES.cz gratuluje.

Christoph von DohnányiChristoph von Dohnányi se narodil v Berlíně v antifašistické rodině, několik jejích členů prošlo Hitlerovými koncentračními tábory. Po 2. světové válce von Dohnányi studoval nejprve krátce práva, poté hudbu v Mnichově, konkrétně skladbu, dirigování a hru na klavír. Krátce studoval také ve Spojených státech u svého dědečka, slavného skladatele a dirigenta maďarského původu Ernsta von Dohnányiho.

Christoph von Dohnányi prošel několika německými angažmá (Frankfurt, Hamburk), až se na dvě desetiletí usídlil v USA jako šéfdirigent slavného tělesa Cleveland Orchestra. V letech 1997-2008 byl šéfdirigentem Londýnské filharmonie.

Během své kariéry dirigoval v nejslavnějších operních domech světa a řídil při koncertech nebo nahrávání většinu nejvýznamnějších těles Evropy i Ameriky. Zvláštní postavení měl v jeho kariéře německý NDR Sinfonieorchester Hamburk, jehož je od roku 2004 šéfdirigentem.

NDR Sinfonieorchester Hamburg

V překladu Symfonický orchestr Severoněmeckého rozhlasu je jedním z nejvýše ceněných těles v Německu. Vznikl z iniciativy britské armády krátce po 2. světové válce - hamburský rozhlas byl jediný, který v celém západním Německu nebyl během války zničen.

Prvním dirigentem byl Hans Schmidt-Isserstedt, na prvním koncertu v listopadu 1945 byl hlavním sólistou symbolicky americký houslista židovského původu Yehudi Menuhin. Orchestr se specializuje na německé klasické a romantické skladatele, zejména Beethovena a Brucknera, v repertoáru má též řadu děl soudobé hudby.