Jaromír Nohavica (O2 arena, Praha, 19. října 2017)

Jaromír Nohavica (O2 arena, Praha, 19. října 2017) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Smetanova Litomyšl uvítá Českého poutníka i Jarka Nohavicu

  • 2
Přes čtyřicet hudebních pořadů a na třicet výstav, jakož i bohatý doprovodný program nabídne jubilejní 60. ročník festivalu Smetanova Litomyšl. Začíná čtvrtečním koncertem České filharmonie.

Hned v pátek se pak náš první orchestr bude podílet na novince Český poutník, kterou festival chystal ještě s dirigentem Jiřím Bělohlávkem. Jde o kantátu sestávající ze čtyř částí, z nichž každou zkomponoval jiný skladatel.
Libreto napsal umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský. „Vybral jsem verše známých českých básníků, které na sebe jakoby navazují a vytvářejí příběh,“ vysvětluje.

Autory hudby jsou Jan Kučera, Jan Ryant Dřízal, Jiří Gemrot a Sylvie Bodorová. Skladbu nastudoval dirigent Tomáš Netopil, jako sólista vystoupí Adam Plachetka a recitátor Jan Šťastný.

Návrat Libuše

Český poutník patří k akcím, jimiž Smetanova Litomyšl zohledňuje letošní kulatá výročí z českých dějin. Dále zazní například Hudba pro Prahu 1968 od Karla Husy nebo nová inscenace Smetanovy Libuše z produkce pražského Národního divadla.

Dramaturgie však pamatovala třeba i na příznivce písničkáře Jaromíra Nohavici nebo operních recitálů. Svůj tuzemský debut tak na festivalu absolvuje mexický tenorista Javier Camarena, který ve světě patří k vycházejícím hvězdám.