Laibach | foto: Maya Nightingale

Věční provokatéři Laibach se v květnu příštího roku vrátí do Prahy

  • 1
Slovinské těleso Laibach, proslulé tím, jak ve své hudbě i vizuálním projevu provokativně cituje z umění totalitních režimů, se vrátí na české pódium. Ve středu 27. května zahraje v pražském Paláci Akropolis.

Laibach se zrodil v roce 1980 v hornickém městečku Trbovlje. Jeho členové od počátku kladli důraz na anonymitu kolektivu. Odmítali se představovat svými občanskými jmény a prohlašovali, že nevěří v individualitu. Hudebně se pohybovali na území industriálu, přičemž postupem let svůj drsný zvuk obohacovali i prvky taneční hudby.

Kromě vlastních skladeb do repertoáru zařazovali i coververze kapel jako Queen, Europe, Beatles nebo Rolling Stones. Vždy šlo o záměrnou dekonstrukci originálu a jeho následné sestavení ve zcela nových, nečekaných souvislostech.

V Česku jsou Laibach častými hosty, naposledy se zde představili v roce 2017 s programem z vynikajícího alba Also Sprach Zarathustra, což byl soundtrack ke stejnojmennému divadelnímu představení.

Na nadcházejícím koncertě můžeme s největší pravděpodobností očekávat přepracované verze starých skladeb a také připomenutí zatím poslední desky The Sound Of Music, na níž „sumarizují“ vystoupení v Severní Koreji, kde hráli v roce 2015. Jak už název napovídá, album hudebně vychází ze stejnojmenného slavného muzikálu.