Výstava On Stage, Róisín Murphy

Výstava On Stage, Róisín Murphy | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

RECENZE: Róisín Murphy namíchala slastně lahodný popový koktejl

  • 3
Hédonistická disko scéna stále žije. V roce 2020 ji ztělesňuje deska Róisín Machine od zpěvačky Róisín Murphy, bývalé členky skupiny Moloko.

Úvodní, více než osmiminutová skladba Simulation je manifest. Znamenitá produkční a skladatelská práce. Z lehce kakofonického úvodu se vyloupne pulzující rytmická linka jako od Kraftwerk a jejich Tour de France, bublavé syntezátory připomenou Daft Punk, ale přitom nejde o žádnou odvozeninu. Róisín Murphy se hlásí k podobným kořenům jako výše zmínění a činí tak s vkusem, inteligencí a invencí.

Osm minut uteče jak voda, a když se písnička pozvolna přelije v následující Kingdom Of Ends, rozlije se na patře lahodná chuť. Psychedelický opar, v němž taneční rytmiku jen tušíme, rozřezávají ostré vokály a vše pozvolna a zdánlivě nevyhnutelně graduje k očekávané explozi, na niž však nedojde.

Tato nenápadná, ale účelná práce s posluchačským očekáváním je vlastní celému albu a dodává mu úžasné napětí. Při prvním poslechu si nemůžete být jistí, co vás v příští minutě čeká. Při druhém a dalších už jen slastně vychutnáváte úžasnou svobodu, s níž zpěvačka a její tým k práci na téhle desce přistupovali.

Róisín Machine je deska, na kterou se bezvadně tančí, ale zároveň skvěle funguje i při soustředěném poslechu. Taková Something More, postavená na lahodném, „dřevně“ znějícím zvuku perkusí, je skutečný popový skvost. Ani stopa po vlezlosti, jen přesná práce s jednotlivými ingrediencemi, porce melancholie a krásná melodie.

Selfish Mademoiselle je opět ukázková diskotéková písnička, která v každé vteřině strhne vášní, energií a nadhledem.

Róisín Machine

85 %

Róisín Murphy

Dalo by se podobně básnit o každé další skladbě epického pomníku taneční scény, ale nač plýtvat slovy. Róisín Murphy zkrátka zabodovala, o čemž svědčí i záplava nadšených recenzí ze zahraničních hudebních webů a periodik.

Přiznám se, po prvním poslechu jsem si nebyl zcela jist, což však jen potvrzuje, že tuhle desku musíte skutečně naposlouchat, než si ji začnete labužnicky užívat.

O to déle vám vydrží. Toto není cukrová vata z pouti, kterou rozpustí první jarní deštík, ale pevný a soudržný monolit.

Hlídací kočka

Vstupenky Vám chytím vždycky. Pohlídám přednostní prodeje, vstupenky na poslední šanci, začátek prodeje, slevy i konání akce.