Christina Aguilera

Christina Aguilera | foto: SONY MUSIC ENTERTAINMENT

RECENZE: Novinka Christiny Aguilery je roztříštěná a nepřesvědčivá

  • 10
Když se někdy před dvěma lety objevily první informace o chystaném albu Christiny Aguilery, zněly vážně zajímavě. Americká populární diva se ve snaze znít jinak rozhodla spolupracovat s několika důležitými jmény tehdy ještě stále víc trendy než mainstreamové elektro scény.

Christina Aguilera - BionicZatímco na předchozí Back to Basics si s komerčním úspěchem hrála na jazzovou zpěvačku a retro, teď jí s futuristickou přeměnou v bionického kyborga měli pomoci třeba elektroclashoví Ladytron či Le Tigre. Jenomže práce na desce trvaly tak dlouho, až se neplánovaně objevila jistá blonďatá Lady Gaga a ve světě komerčního popu zažehla elektro šílenství po svém. A desce Bionic, která měla být převratná, tím pořádně zavařila.

Zpívající vibrátor

Z původně ohlášené krátké a kompaktní nahrávky je teď těžko uposlouchatelná hodinová splácanina, na které se zpěvačka nedokáže rozhodnout, čím že to vlastně chtěla být. V bookletu píše, že vás poslech desky pozvedne do takových výšin, až dostanete migrénu. Brzy pochopíte, že bohužel nejde o nadsázku.

Christina Aguilera

V jednotlivostech přitom stále je za co chválit. Předně, Christina Aguilera je pořád technicky výborná zpěvačka s obdivuhodným rozsahem. Na desce Bionic taky nechybí slušné písničky, které by potenciálně mohly být diskotékovými hity. Rukopis britské raperky M.I.A. dělá s Elastic Love docela vtipnou osmibitovou jízdu. Písničku My Girls s hostující feminou Peaches zase perfektně rozhýbal potrhlý elektro funky groove.

Bohužel, dobré okamžiky táhne dolů vyloženě bezkrevná většina skladeb v čele se singlem Not Myself Tonight. Aguilera v nich zní tuctově, přesně, strojově. A s hlasem pracuje tak, že dokonale ztrácí svůj charakter. Vzhledem k sexuální tematice desky zní tak trochu jako přerostlý, zpívající vibrátor.

Christina AguileraChristina Aguilera

Její zpěv dostává prostor až v několika baladách, z nichž nejvýraznější je Lift Me Up od rutinérky Lindy Perry, a na dalších se podílela soulová písničkářka Sia. U pomalejších skladeb se nezbavíte dojmu, že jsou úplně z jiného alba, určeného spíše mladým matkám než nadrženým mužům, kteří milují sci-fi. Ne, že by se ty dva světy nedaly nějak propojit, ale u Aguilery to vede k vyloženě trapným momentům. Jako když do písničky Vanity, ve které zpívá o tom, že je čubka, nasampluje v závěru dětský hlásek.

Takto roztříštěná a nepřesvědčivá deska Bionic tak přes nesporný pěvecký talent a několik dobrých party písniček ve výsledku zní jako ještě mnohem větší sebeponížení, než které si Christina Aguilera pravidelně ukládá svými texty.

Christina Aguilera - Bionic
CD, 232 korun
Hodnocení MF DNES: 40 %