Radim Hladík na koncertu 50 let bigbítu v pražské O2 areně v roce 2010

Radim Hladík na koncertu 50 let bigbítu v pražské O2 areně v roce 2010 | foto: 02 arena

K nedožitým narozeninám Radima Hladíka vyjde jediná nalezená skladba

  • 2
Legendární kytarista Radim Hladík by se 13. prosince dožil jednasedmdesáti let. V předvečer výročí vyjde píseň Titulkovka, kterou objevil hudebníkův syn v otcově archivu. Hladíka si připomenou také jeho spoluhráči nově sdružení v kapele Vanua 2 koncertem v pražském klubu Rock Café.

Přestože od úmrtí legendárního kytaristy Radima Hladíka uplyne rok, před Vánocemi vyjde jeho nová a nikdy neslyšená skladba. Do Hladíkovy kytarové kompozice dotočili ostatní nástroje někdejší členové Blue Effectu a rodina ji zveřejní v předvečer Hladíkových nedožitých narozenin.

O den později, ve středu 13. prosince, kdy by kytarová legenda oslavila 71 let, na Radima Hladíka v pražském Rock Café vzpomenou jeho někdejší spoluhráči, pokračující v nové kapele Vanua 2. Ve skupině, jíž dominuje „sealovský“ hlas Yannicka Teviho, se sešla někdejší rytmika Blue Effectu Wojttech Říha a Václav Zima nebo klávesista Vít Beneš, který v sestavě rovněž krátce působil. Jako předkapela se představí Artmosféra.

„Vanua 2 spolu s kapelou Artmosféra vyjádří poctu koncertem k Radimovým nedožitým narozeninám,“ říká Zlata Hladíková a dodává, že vzpomínku na jejího manžela letos doprovodí i vydání skladby Titulkovka, kterou v rodinném archívu našel a zvukově ošetřil přední český filmový zvukař Radim Hladík Jr. „Táta skladbu nahrával před dvaceti lety v našem domácím studiu. Původně měla být v titulcích povídkového filmu Vladimíra Michálka. Nakonec se nepoužila, ale už tehdy jsme věděli, že má potenciál,“ popisuje.

Kapela Vanua 2

Podle svých slov si na ni během let několikrát vzpomenul, ale nedokázal už tehdejší soubory v počítači otevřít. Když pak vyklízel otcovu pozůstalost, našel cédéčko se zálohou celé skladby. „Ale opakovalo se v podstatě to samé. Soubory jsem opět nedokázal zrekonstruovat. Bral jsem to tedy jako znamení, že to prostě nemám dělat,“ vzpomíná.

Vše se změnilo až nedávno, kdy Hladík Jr. sehnal program, který dokázal simulovat dvacet let starý počítačový systém. „A tam se mi to najednou podařilo otevřít. Rekonstruoval jsem skladbu celou noc, zvuk po zvuku. Ručně jsem to stříhal, sesadil, zmáčkl play a ono to hrálo jako tehdy. Bylo to zrovna na tátovy narozeniny a mně se povedlo něco, v co jsem ani nedoufal,“ popisuje. Zároveň nepočítá s tím, že by se po jeho otci objevilo více zvukového materiálu. „Táta nikdy nenahrával žádné blbosti. Šel natáčet, až když měl vše připravené a vymyšlené, a to nakonec i vydal,“ vysvětluje.