Sir Simon Rattle přijede na festival v čele London Symphony Orchestra

Sir Simon Rattle přijede na festival v čele London Symphony Orchestra

Křupavé a zlobivé Pražské jaro. Má vlast s Berlíňany, maratón nové hudby

  • 0
Zatímco letošní ročník byl jen virtuální, program na rok 2021 už má Pražské jaro připraven v obvyklé podobě. Zahájí ho Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, přijedou i další špičková tělesa.

„Jaro bylo vždy symbolem naděje, že se po dlouhých měsících zimy zase vše probudí k životu,“ podotýká ředitel Roman Bělor.

Středobodem 76. ročníku budou špičkové zahraniční orchestry. Úvodní Smetanovu Mou vlast zahraje 12. května Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin pod taktovkou Vladimira Jurowského. S novým šéfdirigentem sirem Simonem Rattlem se představí London Symphony Orchestra. Přijede i Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu, jenž povede Jakub Hrůša. Dirigent Iván Fischer a Budapest Festival Orchestra přivezou lisztovský program, jehož sólistou bude vítěz Chopinovy klavírní soutěže z roku 2015 Seong-Jin Cho. Na závěr zazní v podání České filharmonie Stravinského oratorium Oedipus Rex, v němž vystoupí i Štefan Margita a jako vypravěč Martin Myšička.

Víkend plný nové hudby

Pražské jaro též uvede ucelený projekt soudobé hudby Prague Offspring. „Je to nová tradice, křupavá, trochu zlobivá, mladá, otevřená, experimentální,“ líčí hudební skladatel a člen umělecké rady Miroslav Srnka. Prostor pražského DOXu bude na jeden víkend hostit rakouský ansámbl Klangforum Wien, který zůstane rezidenčním souborem i po následující tři ročníky. Festival též navštíví proslulá skladatelka Olga Neuwirth.

Prodej vstupenek začne ve středu 11. listopadu v 11 hodin na festivalovém webu.