Prago Union

Prago Union - Prago Union - festival Hip Hop Kemp 2005 v Hradci Králové | foto: Jan Strouhal, MF DNES

Prago Union: Před inspirací se neschováme

Komerčně nejúspěšnější český rapper, nejdéle hrající dýdžej na scéně - to jsou Prago Union. "Inspirace si hledá nás. A neschováme se i kdybychom stokrát chtěli," uvedli v on-line rozhovoru.

Odpovědi Prago Union najdete ZDE

"HDP je venku, rád si trochu odpočinu. Nějaké to promo a tak. Koncerty... Ale rád bych pak zase chvíli produkoval, jestli bude co. To mě ba. Uvidíme," prozradili v on-line rozhovoru.

Začíná to tam, kde končí Chaozz. Jeho hlavní ksicht Deph se stáhl do sebe, postavil vlastní studio a začal si říkat Kato. "Dělal jsem zadarmo pro kámoše a kapely, který mě bavily a učil jsem se. Chtěl jsem bejt absolutně soběstačnej," popisuje, co předcházelo vzniku Prago Union.

Brzo ale zjistil, že mu chybí živé vystupování. Zrovna v té době se u něj ve studiu pokoušel dát dohromady desku Dědek, frontman jedné z nejstarších českých hiphopových part 6 Polnic. "Jednou u piva nám svitlo, proč teda nehrát společně. Jako dýdžej byl jasná volba Skupla, se kterým jsme kamarádi od útlý puberty. Brzo jsme začali hrát jako takový volný seskupení," říká Kato.

A protože jim to šlo, za krátko hráli skoro každý pátek a sobotu. Kato začal procházet fázi, kterou díky úspěchu s Chaozzem jaksi "přeskočil". Dnes říká: "Hezky pokorně jsem se sebral a vrátil se na začátek, připravenej na všechno, co to bude obnášet."

Trvalo asi tři roky, než dali dohromady dostatek materiálu na debutovou desku HDP. Ta je na české poměry luxusní zboží: album je totiž napěchované zahraničními jmény. Mimo jiné tu rapují veteráni americké scény jako Planet Asia nebo Masta Ace. Jednu z nejhitovějších skladeb na desce dokonce produkoval KutMasta Kurt známý spoluprací s Kool Keithem, Dilated Peoples' nebo Linkin' Park. - recenzi alba HDP najdete ZDE

"Probíhalo to vždycky mezi jejich hraním tady v Evropě. Já jsem za nima cestoval s počítačem v kufru. Byli to totální profíci," popisuje spolupráci Kato. I když by (jenom protože sehnal taková esa na desku) mohl machrovat, zůstává svůj. "Se slávou nechci mít nic společnýho, kariéru nedělám. Rád bych dělal muziku a nehodlám si zavírat dveře tím, že jí nalepím cenovku." Dobré předsevzetí.