Pozoruhodná plavidla brázdila Jizeru

Hudební festivaly - to nejsou pouze hodiny a hodiny hudební produkce. Nedílnou součástí těchto akcí jsou netradiční soutěže a další "sranda akce". Tak je tomu i v případě neckyády, která se uskutečnila na festivalu Benátská noc na Malé Skále u Turnova.

"Benátská noc letos slaví jedenácté narozeniny, ale neckyáda je mnohem starší," vzpomíná Václav Nývlt, který se coby DJ stará o hudební produkci v kempu u Jizery. Pořadatelé festivalu však vzali akci za svou.

"Jedná se o  exbibici, nemusíte se nikam přihlašovat, máte-li plavidlo klidně přijïte," lákali na show moderátoři.

Počasí akci vskutku přálo a diváci nedočkavě očekávali příjezd roztodivných plavidel. Jednalo se o exibici v pravém slova smyslu. Originálně vyzdobená plavidla s rozvernými posádkami rozesmály davy přihlížejících zvědavců.

O tom, že účastníkům nechyběla originalita, svědčily propracované masky a výzdoby lodí. Diváky  především okouzlila posádka s maskami krav - formace složená z mladíků, kteří nepostrádají smysl pro humor a recesi.  Loni se například přestavili v kostýmech slepic.

"Jezdíme sem už desátý rok, letošní ročník je pro nás jubilejní", komentuje  účast na neckyádě jeden z členů "hovězího" týmu. "Každý s něčím přijde, potom se sejde valná hromada v hospodě, a pak se z toho něco udělá," hodnotí zrod originálního nápadu. Originální masky krav, vyrobené z polystyrenu, pro ně zhotovil kamarád sochař.

O velké fantazii a vodácké zdatnosti přesvědčila posádka s názvem "Generálka na Silvestra 2003" či posádka robotů.

Všem účastníkům bylo jasné, že nejde o prvenství v soutěži, ale jedná se o pořádnou recesi. Je vidět, že neckyáda se stala neodmyslitelnou součástí Benátského veselí.

Člen jedné z posádek na neckyádě na festivalu Benátská noc. (26. července 2003)