Petr Kolář

Petr Kolář | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Petr Kolář jede bořit česko-slovenské hranice

  • 4
Loni populární zpěvák Petr Kolář oslavil na úspěšném turné po České republice své čtyřicáté narozeniny, letos chce svými písněmi pro změnu "zbořit" hranice mezi Českou a Slovenskou republikou.

Petr Kolář vyráží začátkem května na Slovensko, kde odehraje osm koncertů se slovenskou kapelou I.M.T. Smile. Jako sólový zpěvák se přitom po třech letech od odchodu z Arakainu představí Slovákům vůbec poprvé.

"Jsem rád, že se to turné podařilo zorganizovat, protože jsem si ho sám vymyslel," směje se Kolář.

"Nechci si hrát na nějakého smiřovatele národů, ale ten motiv tam byl. Vyrostl jsem totiž v československé rodině. Moje maminka je Slovenka a tatínek Čech, takže jako dítě jsem trávil spoustu času na Slovensku a dodnes mám k té zemi vztah. Hranice v hudbě mi navíc připadají zbytečné. Najednou se totiž stalo to, že české kapely přestaly jezdit na Slovensko a naopak slovenské do Česka jezdí hodně. Přišlo mi to nespravedlivé, tak jsem si řekl, že to skóre vyrovnám," vysvětluje.

Po létě přijdou nové písně
V roce 2006 začal Kolář jezdit na Slovensko hrát divadlo, párkrát si tam zahrál už s Arakainem, s Petrem Dvorským a Gabrielou Beňačkovou se představil Slovákům také v rámci jejich koncertních symfonických večerů. Tehdy ho prý napadlo, že by mohl "trochu prolomit česko-slovenské ledy".

Požádal o spolupráci Ivana Táslera ze slovenské skupiny I.M.T. Smile, s nímž posléze spolupracoval na loňské desce Bez křídel. S I.M.T. Smile se kromě Slovenska objeví Kolář jako host také na českých koncertech v Praze a Brně.

"Padli jsme si s Ivanem Táslerem tak nějak přirozeně do oka. Jeho tvorba se mi líbí, je to přímočarý člověk a já mám rád jednání na férovku," tvrdí Kolář.

Jestli má na Slovensku nějaké fanoušky, prý netuší. "Myslím, že takových pět až deset fanoušků tam bude, a to je dobrý základ," směje se. A dodává, že deska Bez křídel se na Slovensku neprodává nijak závratným tempem.

"Je možné, že si tam natluču pusu, ale to se stává," dodává. Na koncertech bude hrát hlavně skladby z desky Bez křídel. A už teď se prý těší na festivalové léto, po němž začne pracovat na nových písních.