Markéta Irglová a Glen Hansard v ulicích Prahy během srpna 2008

Markéta Irglová a Glen Hansard v ulicích Prahy během srpna 2008 | foto: Profimedia.cz

Oscarové duo Irglová a Hansard se objeví v seriálu Simpsonovi

  • 33
Markéta Irglová a Glen Hansard dál dobývají Spojené státy. Věhlas nabytý Oscarem za píseň Falling Slowly z filmu Once, který se zařadil mezi nejrentabilnější filmy všech dob, úročí na vyprodaných koncertech. Jejich postavy se také objeví ve slavném seriálu Simpsonovi.

Zprávu o účinkování v kultovním seriálu prozradil Glen Hansard před několika dny na koncertě v San Diegu. "Právě jsme se s Markétou vrátili z Los Angeles, kde jsme nahrávali naše hlasy do Simpsonů," řekl publiku.

Oscarové duo se objeví v epizodě, v níž animovaná rodinka ze Springfieldu navštíví Dublin. Homer zavítá do hospody na Grafton Street, která patří herci Kennethu Branaghovi. Právě zde se potká s Hansardem a Irglovou.

Křištálová lupa Česká písničkářka a irský muzikant, doprovázení muzikanty z Hansardovy domovské kapely The Frames, završili své podzimní americké putování pod hlavičkou Swell Season koncertem v losangeleském Greek Theater.

Více než dvě hodiny trvající koncert nabídl známé písně. Oscarový hit Falling Slowly zazněl překvapivě hned jako druhá píseň večera. A nechyběly ani novinky; dvojice chce během říjnové koncertní pauzy dokončit své nové album, jehož datum vydání zatím nebylo oznámeno.

"Publikum bylo okouzleno. Jejich hudba byla teskná, jemná, upřímná a oduševnělá. Duo předvádí hudbu, která vzdoruje konvencím vypočítavého popového marketingu," napsal ve své reportáži magazín Hollywood Reporter.

Irglová a Hansard se prosadili díky nízkorozpočtovému filmu, k němuž složili hudbu a zahráli si i hlavní role. Snímek s rozpočtem 150 tisíc dolarů dosud vydělal po světě přes 20,5 milionu dolarů (368 milionů korun), což jej řadí na osmé místo historického žebříčku úspěšnosti filmů z hlediska návratnosti vložených investic.

Dvojice také o prázdninách vydala své první koncertní DVD nazvané The Swell Season: Live From The Artists Den. Zachycuje koncert v americkém Seattlu z listopadu 2007, tedy tři měsíce před oscarovým vítězstvím.

První listopadový den pak začne v Belfastu turné Swell Season po Evropě. Tuzemští fanoušci to budou mít nejblíž na vystoupení do Berlína a Drážďan. Koncertní šňůra vyvrcholí 2. a 3. prosince v Dublinu.