Hitparádu Óčka v roce 2023 ovládl Dimash Qudaibergen, z Čechů bodoval Peroutka

  • 2
Klipovou hitparádu, kterou televize Óčko vysílá každý čtvrtek a diváci v ní hlasují prostřednictvím webu, ovládl pro rok 2023 kazašský fenomén Dimash Qudaibergen. Dařilo se taky k-popu a mezi českými hudebníky byl nejúspěšnější Milan Peroutka.

Do hitparády Óčko Chart bylo v roce 2023 nasazeno přes 150 nových videoklipů a diváci poslali přes 120 tisíc hlasů a celkový zásah hitparády v tomto roce činil 1 453 000 diváků.. Nejvíc jich získal klip Together od kazašského multiinstrumentalisty Dimashe Qudaibergena, který je znám svým širokým hlasovým rozsahem a zpívá ve dvanácti různých jazycích.

Jeho věrný fanclub dokázal zmobilizovat i zahraniční příznivce, takže pro něj do české hitparády chodily hlasy z Ameriky, Asie i Číny. To ho udrželo na přední příčce maximálně možných deset týdnů a během nich dokázal nasbírat nejvíc hlasů.

Na druhém místě skončil nejúspěšnější k-popový interpret, bývalý člen BTS, Jung Kook. V Óčko Chart zabodoval s videoklipem Seven.

Mezi českými videoklipy se nejlépe umístil Milan Peroutka se svou skupinou Perutě a klipem V bouři. Do Óčka si tak přišel převzít cenu pro nejúspěšnějšího domácího interpreta roku, kterou vytvořil grafik Lukáš Veverka a je vyrobena na míru podle audio amplitudy vítězné písničky.

„Když jsem sem přišel klip představit, chvíli předtím oznámili v budově bombu a my to museli jít točit ven, tak jsem říkal: To bude asi bomba ta písnička,“ vzpomínal Peroutka a poděkoval svým „peruťákům“, že posílali hlasy.

„Díky téhle chart jsem si udělal přehled, co frčí. Vím, že frčí k-pop, ten je úplně na špici. Já dělám aspoň gay-pop, to se taky počítá,“ řekl s úsměvem Peroutka.

Óčko Chart 2023

1. Dimash Qudaibergen – Together

2. Jung Kook feat. Latto – Seven

3. Milan Peroutka & Perutě – V bouři

4. Naty Hrychová – By se ti líbilo

5. Stray Kids – S-Class

6. J-Hope aj. Cole – On The Street

7. Halsey, SUGA – Lilith

8. Harry Styles – Daylight

9. Harry Styles – Satellite

10. Brixtn – Přitom tě mám rád

11. Jordan Haj – Savage

12. Vojtěch Drahokoupil – Ležíš na mně

13. Calin & kvítek – Pretty Boy

14. ADONXS – No Common Measure

15. Mirai – Tenkrát

16. Maneskin – Honey

17. Sofian Medjmedj & Ben Cristovao – Slzy

18. Mikolas Josef – Boys Don´t Cry

19. LP – Dayglow

20. Miley Cyrus – Used To Be Young