HIM

HIM | foto: Warner Music (Jarmo Katil)

Noví HIM: kýč slizkého love metalu přebíjí rutina uhlazeného rocku

  • 9
Už ani ten love metal není, co býval, jak dokazuje nová deska finské kapely HIM. Jmenuje se Screamworks: Love in the Theory and Practice.

HIMJe to sedmá deska skupiny, která si svou afektovanou hudbou a fascinací láskou a smrtí získala fanoušky zejména mezi dospívající mládeží. HIM na ní znovu opakují stejná témata, v hudbě však ubylo finských specifik a podloudné temnoty. Více než kdy dřív zní úplně obyčejně a nevyčnívá ani neprovokuje vůči běžné americké produkci v oblasti alternativního rocku.

Producent Matt Squire, který spolupracoval už s kapelami jako Panic! at the Disco nebo Taking Back Sunday, splnil svou práci. Nová hudba HIM je ve všech směrech profesionální a uhlazená, jenže má jeden problém. Zaujmout.

Ne že by snad HIM někdy patřili mezi kapely schopné skládat hudbu, o níž by se dalo bez uzardění tvrdit, že je kvalitní. Už sama představa love metalu, žánru, který vytvořili a hlásí se k němu, je poněkud slizká.

Frontman HIM Ville ValoMusí se ovšem nechat, že svou muzikou a smyslem pro cukernatě líbivé melodie HIM vždy dokázali vzbudit emoce, pozitivní i negativní. Hlavní roli v tom od začátku hrál dojímavý baryton zpěváka Villeho Vala a jeho excentrický vzhled a líčení jako z dob glam rocku, stejně jako jeho schopnost a bezvýhradná ochota použít v písničkách svůj hlas jako prostředek pro citové vydírání.

HIM

Finská kapela HIM vznikla v roce 1993, původně se jmenovala His Infernal Majesty.

Na nové desce toho přeháněného kýče, kterým HIM, kapela, jež do svého znaku spojila symbol srdce s pentagramem, prosluli, alespoň hudebně ubylo. Jenže jako náhradu za něj nenašli nic jiného než rutinu uhlazeného rocku s milostně dramatickým podtextem, jakou předvádějí už v prvním singlu Heartkiller. HIM příliš nezaujmou ani konceptem desky, která je celá o jednom ze zpěvákových vztahů, jenž skončil rozchodem.

HIMAť už se vám jejich někdejší osobitost líbila nebo vás rozčilovala, na nejpřístupnější nahrávce své kariéry, jíž novinka bezesporu je, jako by se jí zřekli a pomalu se stávali parodií sebe sama. Protože ten někdejší za hranici přehnaný kýč byl alespoň pořád větší zábava než současný...prostě kýč.

HIM - Screamworks: Love in the Theory and Practice
CD, cena 499 korun
Hodnocení MF DNES: 40 %