Hana a Petr Ulrychovi

Hana a Petr Ulrychovi | foto: archiv Supraphonu

Ulrychovci nabídli naději v normalizaci. Jejich Nikola Šuhaj znovu vychází

  • 2
Petr Ulrych ve čtvrtek slaví pětasedmdesáté narozeniny, v pátek vyjde v reedici zásadní deska Nikola Šuhaj loupežník, od které se odvíjela i následná tvorba skupiny Javory. V rámci pětačtyřicátého výročí vydání bylo album nově zvukově zmasterované.

Nikola Šuhaj loupežník se ještě objevil pod hlavičkou Hana a Petr Ulrychovi, ve stejném roce 1974 však sourozenci už zakládali i Javory. Po předchozím beatu, rocku a popu se Ulrychovi v tomto rozsahu poprvé šťastně setkali s lidovou hudbou právě na zmiňované desce.

Olbrachtovo literární téma hledání svobody, spravedlnosti a lásky bylo v normalizační době velmi potřebné. Deska Ulrychových byla první, která se jej chopila – divadelní hra Milana Uhdeho Balada pro banditu přišla až v následujícím roce, od ní odvozený stejnojmenný film ještě později.

Provázáni s folkem

Ulrychova hudba a texty daly šanci výtečné studiové spolupráci s orchestrem Gustava Broma, ale zejména potřebně prostému, křišťálově čistému a předloze oddanému zpívání sestry Hany. Albový projekt se ve své době dočkal mimořádného posluchačského ohlasu, ale také oficiálního ocenění třeba v podobě ceny Bílá vrána časopisu Mladý svět. Hlavně se však stal začátkem cesty Ulrychových k nepředstírané umělecké i lidské provázanosti s folklórní muzikou.

Obal reedice je rekonstrukcí toho původního, obsahuje komplet písňových textů, vzpomínky tvůrců a dobové fotografie. Na CD i v digitálním vydání je premiérově přidaný bonus se sedmi písněmi z Hanina sólového alba z roku 1976, opět autorsky od bratra Petra a v Nikolou naznačeném směru.