Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nešťastný George Michael se stále ohlíží

  3:26
Do Prahy dnes poprvé dorazí britský popový zpěvák George Michael. Přiveze svou vzpomínkovou show, založenou především na hitech z devadesátých let.

George Michael | foto: Albert GeaReuters

Svou poslední řadovou desku Patience představil George Michael světu v roce 2004, přesto letos v květnu zahájil turné po evropských stadionech, které nazval podle loňské výběrovky Twenty Five. Důvodem byla loni vyprodaná vzpomínková šňůra s obdobným názvem 25 live, kdy zpěvák vyrazil na koncertní cesty po dlouhých patnácti letech.

Lístky na jednotlivé koncerty byly tehdy vyprodány většinou do patnácti minut, 49 koncertů v jedenácti zemích navštívilo na 650 tisíc lidí.

Zpěvák, jehož slávu odstartovalo hudební duo Wham!, se proto rozhodl na loňské turné volně navázat a navštívit další evropská města. Na jejich seznam se tentokrát dostala poprvé i Praha a Bratislava. Dnes večer předstoupí George Michael před publikum v T-Mobile Areně, aby zazpíval svému věrnému publiku hity jako Freedom, Father Figure či Faith.

Rádia ho milují
Je údajně nejhranějším umělcem v britských rádiích za posledních 20 let, ve světě prodal na 85 milionů desek, šest jeho singlů a šest řadových desek vévodilo britským hitparádám (včetně působení s Wham!). K tomu získal dvakrát cenu Grammy a několikrát vyprodal londýnský stadion Wembley.

Jeho život i kariéra byly přitom plné dramatických zvratů a z nejhorších životních momentů se podle vlastních slov nikdy pořádně nedostal.

Narodil se 25. června 1963 jako Georgios Kyriacos Panayitou na severu Londýna. Svou první skladbu složil v sedmnácti letech - jmenovala se Careless Whisper a později se z ní stal hit. V osmnácti založil skupinu The Executive, odkud zanedlouho zmizel, aby začal tvořit a zpívat v duu s kamarádem Andrewem Ridgleym. Dali si název Wham! a už v červnu 1982 vydali debutový singl s názvem Wham Rap! (Enjoy What You Do?).

Úspěšná však byla až následovnice, skladba Young Gods (Go For It!): vyšvihla se na třetí příčky britských hitparád. Dvojice muzikantů se prezentovala coby tvrďáci v kožených bundách, a přitom v některých skladbách zpívali sladce jak infantilní slečinky. Ale tahle neobvyklá kombinace zafungovala - do roku 1986 na nejvyšší příčky hitparád dosáhlo ještě dalších deset jejich skladeb a všechna alba, která vydali.

Wham! se v 80. letech stali králi světových diskoték, kde se donekonečna omílaly hity jako Club Tropicana, Wake Me Up Before You Go-Go, Freedom či Edge Of Heaven. Po debutu Fantastic! vydali album Make It Big a v roce 1986 završili svou tvorbu třetí deskou Music From The Edge Of Heaven. Éra jedné z nejúspěšnějších popových skupin však skončila ještě téhož roku.

Na vrcholu slávy se George Michael rozhodl pro sólovou dráhu. S fanoušky se Wham! rozloučili ve Wembley, kam přišlo 72 tisíc lidí. V té době už světem dva roky koloval Michaelův singl, zmiňovaná skladba Carelles Whisper.

Sláva i žal
"Vždycky jsem bojoval se svým vlastním egem," prohlásil Michael v jednom z rozhovorů. Ve skupině Wham! jej coby hlavní skladatel zjevně neukrotil. Lákadlo osobní slávy bylo silnější. Carelles Whisper totiž vystřelila na vrcholy hitparád, dobyla snad všechna rádia v Evropě a prodalo se jí více než milion kopií.

V listopadu 1987 Michael vydal album Faith a získal Grammy za nejlepší desku roku. Deska vedla americký žebříček prodejnosti dlouhých dvanáct týdnů a přinesla dodnes jeho největší hity Faith, Father Figure či I Want Your Sex. Po Faith následovalo album Listen Without Prejudice, Vol 1, které obsadilo první místo alespoň v britském žebříčku a získalo cenu Brit Awards. Pak nastalo období, na které George Michael nemůže zapomenout.

V roce 1993 zemřel na AIDS jeho partner Anzelm Feleppa. Michael, který homosexualitu přiznal až několik let po prvních úspěších, zemřelému milenci věnoval píseň Please Sand Me Someone. O tři roky později vydal desku Older. A také mu matka oznámila, že onemocněla rakovinou.

Dvanáct měsíců po její smrti představil album Older and Upper a první výběrovou desku. Své poslední poměrně plodné období dovršil roku 1999 deskou Songs From The Last Century. Pak mu došlo, že minulost jej neustále dostihuje a že na dvě největší katastrofy nedokáže ani při práci zapomenout.

Posledních pár let se objevoval v bulvárním tisku - jednou ho policisté přistihli za volantem pod vlivem marihuany, podruhé se oddával sexu na veřejných místech. V roce 2004 vydal desku Patience, ale jeho osobní kiksy dodnes neustaly.

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

Bobby z Dallasu vstal z mrtvých jako ve Star Treku, říká herec Patrick Duffy

28. dubna 2024

Premium Můžeme si klást otázku, co má vlastně americký herec Patrick Duffy, kterého známe jako Bobbyho...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...