Behemoth (Nergal) | foto: behemoth.pl

Adam „Nergal“ Darski byl odsouzen za pošlapanou Pannu Marii

  • 13
Frontman polské blackmetalové kapely Behemoth byl ve Varšavě odsouzen za „urážku majestátu církve“. Důvodem byla fotka mužské nohy v botě na obrázku Panny Marie, zveřejněná na jeho facebookovém profilu.

Ne snad, že by Nergal rovnou putoval za mříže - soud mu vyměřil pokutu 15 000 zlotých plus soudní výdaje 3 500 zlotých, což v přepočtu na koruny činí něco přes 106 000. Darski ovšem odmítl cokoliv platit, takže jde celý případ k novému soudnímu procesu.

Není to poprvé, co Adam Darski takto popuzuje ultrakatolické polské orgány. V roce 2007 si řádně zatopil tím, že na koncertě v Gdyni roztrhal bibli a útržky házel mezi fanoušky, kteří je potom spálili. Následně Písmo svaté označil za knihu lží. K soudu ho hnal „lovec satanistů“ Ryszard Nowak a několik zástupců politické strany Právo a spravedlnost. Soud nicméně „hříšníka“ osvobodil.

Trnem v oku zastáncům jediné správné křesťanské morálky musela být i deska, kterou se skupinou Behemoth vydal v roce 2014. Jmenovala se totiž The Satanist.

Navzdory těmto excesům je Nergal v Polsku považován za celebritu, dalece překračující hranice metalového undergroundu. V roce 2011 zasedl v polské mutaci SuperStar nazvané The Voice Of Poland.

Udržuje rovněž kontakt s českými žánrově spřízněnými kapelami - hostoval na albu Heritage Of Satan brněnské kapely Root a objevil se na comebackovém koncertě Master’s Hammer v pražském klubu Futurum, kde si zazpíval slavnou Jámu pekel.