Ivan Ženatý

Ivan Ženatý | foto: Pražské jaro

Nejsem příznivcem „přibližování umění masám“, říká houslový virtuos Ivan Ženatý

  • 14
V rámci právě probíhajícího Pražského jara vystoupí 19. května jeden z nejvýznamnějších současných českých houslistů Ivan Ženatý. Byl hostem on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

odpovĚDI IVANA ŽENATÉHO NAJDETE zde

Houslový virtuos byl hostem on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz

Na Pražském jaru vystoupí Ivan Ženatý společně s pěvkyní Lucií Ceralovou a klavíristou Stanislavem Boguniou v sále ČNB na večeru k poctě 150. výročí narození skladatele Josefa Bohuslava Foerstera (1859 – 1951). Na programu budou jeho skladby konfrontovány s díly jeho současníků Leoše Janáčka a George Eneska. "V případě letošního Pražského jara se bude realizovat beze změny můj dramaturgický návrh. A jsem proto velmi rád," uvedl umělec v on-line rozhovoru k nadcházejícímu vystoupení.

Ivan ŽenatýSvou rozsáhlou aktivitou si Ivan Ženatý vydobyl čelné místo mezi českými houslisty. Ještě jako konzervatorista debutoval s Českou filharmonií a v roce 1986 zvítězil v mezinárodní soutěži Pražského jara. Získal laureátský titul Mezinárodní tribuny mladých interpretů UNESCO (1986) a hlavní cenu mistrovských kurzů Ruggiera Ricciho v Berlíně (1990), což mu přineslo sólistické angažmá u Berlínských symfoniků.

Hudební projev Ivana Ženatého ovlivnili na mistrovských kurzech v Curychu a Výmaru Nathan Milstein, André Gertler a Igor Bezrodny. Od r. 1988 byl houslista soukromým žákem Josefa Suka. "Jsme stále ve spojení. Mistr Suk denně cvičí stupnice, ačkoliv nemusí. Je mu tak prostě dobře. Svedčí to mj. o tom, s jakou radostí přijímal po celý život tu disciplínu, na kterou se mnozí dívají jako na řeholi. To je inspirující nejen pro mě," uvedl Ivan Ženatý v on-line rozhovoru.

Po těchto úspeších byl Ivan Ženatý jmenován stálým sólistou Pražských symfoniků, Českého rozhlasu a s Českou filharmonií absolvoval evropské turné. Vystoupil na společném koncertě s Yehudim Menuhinem, Yo-Yo Ma, spolupracoval se Sergem Baudem či Nevillem Marrinerem. Hrál mimo jiné v berlínské Filharmonii, londýnské Queen Elisabeth Hall, tokijské Metropolitan Hall, amsterdamské Concertgebouw či v jeruzalémské King David Hall.

Ivan Ženatý je profesorem na Vysoké hudební škole C. M. von Webera v Drážďanech. Jeho repertoár je mimořádně bohatý, zahrnuje na padesát orchestrálních koncertů všech hudebních stylů. Ve své nahrávací činnosti se soustřeďuje na komplety velkých autorů (Bach, Mozart, Schumann, Dvořák atd.). V současné době natáčí pro newyorské vydavatelství Dorian Recordings. Hraje na proslulý nástroj "Princ Oranžský" italského mistra Giuseppe Antonia Guarneriho (del Gesu) z r. 1743.

Ivanu Ženatému vyhovuje spíše tradičnější pojetí klasické hudby. Na otázku, zda je příznivcem jejích modernizací, odpověděl: "Nejsem, protože takřka vždy vzniká výtvor, který nedosahuje kvalit originálu. Navíc to napovídá mnohé o tvůrčí nemohoucnosti ´modernizátorů´. A tu sociální argumentaci o ´přibližování umění masám´ bych rád ponechal těm, kteří ji vytvořili. Klasická hudba vždycky byla minoritní záležitostí a já myslím, že není důvod, proč by se toto ´elitářství´ mělo měnit. Většina poslouchá pop a čte bulvár. Není ten svět úchvatný?"