Nástupci Tribal Drift roztancují Roxy

Australští Tribal Drift se po sérii úspěšných koncertů v pražských klubech na konci devadesátých let opět vrací na místo činu. Tedy vlastně nikoliv Tribal Drift, ale nástupnická kapela Loonaloop, která vznikla na troskách bývalé etno-tribalové party ze Sydney. Sestava se oproti původnímu složení takřka nezměnila. Chybí jen zpěvák Cyrung, který před časem zmizel kdesi v australské buši a klávesistka Mary Budimir. Tu nahradila Kim-o-lin. Pětičlenná skupina zahraje v neděli 21. září od 19 hodin v Roxy.

Loonaloop se už tuzemskému publiku představili v červnu na festivalu Go Planet Roxy v Táboře či o měsíc později v rámci doprovodného programu karlovarské filmové přehlídky, kde sklidili nemalý ohlas.

V posledních týdnech objíždějí evropská velkoměsta se skladbami z nové desky Cleared for Take Off a v průběhu turné počítají i se zastávkou v české metropoli.

Hudba Loonaloop by se dala popsat jako eklektický hudební mix kombinující vokály, housle, zvuky nástroje australských domorodců didgeridoo, perkuse, bicích, basy a elektronickými samply. Výsledkem je rytmická taneční hudba v intencích moderních žánrů, kombinovaných se starými styly.

Loonaloop tvoří tři členové "starých" Tribal Drift. V současné době vystupují v tomto složení: Shiney Le Fai (vokály, samply, perkuse), Cherekoe Lacy (didgeridoo), Kim-o-lin (elektrické violonccelo, klávesy), Adrew Byrnes (bubny, perkuse) a Dougal Hallowes (basa).

Skupina Tribal Drift vznikla v roce 1992 původně jako britsko-australské ethno-taneční duo. Postupně se však její sestava početně i nástrojově proměňovala.

Základem jejich soundu vždycky byl exotický nástroj didgeridoo - dřevěná trouba, jejíž rytmický, hypnoticky chrčivý zvuk se velmi dobře pojil s rodící se novou taneční hudbou, hojně využívající počítače a samplery namísto klasických rockových hudebních nástrojů.

Tuto původní etapu zachycuje album Collective Journeys z roku 1995. Další album Priority Shift (1996) mísilo do originálního zvuku skupiny nové inspirace v podobě reggae, drum'n'bassu a ambientních zvukových prostorů.

V roce 1999 nahrála kapela speciální cédečko Tribal Drift Live at Roxy Praha obsahující kompilace z jejího kocertu ve stejnojmenném klubu.

Australská kapela Loonaloop zahraje ve čtvrtek 18. září v Roxy.