Jiří Bělohlávek

Jiří Bělohlávek | foto: Smetanova Litomyšl

Na Pražské jaro zbývá už jen třetina vstupenek

  • 2
Pořadatelé festivalu vážné hudby Pražské jaro oznámili, že už prodali dvě třetiny všech vstupenek na letošní 63. ročník.

Nejvýznamnější a největší klasická přehlídka v Česku se koná od 12. května do 4. června a nabídne 51 festivalových a soutěžních představení.

Zcela vyprodaný nebo z větší části obsazený je zahajovací koncert 12. května a jeho repríza o den později, recitál klavíristy Ivana Moravce, koncert Petrohradské filharmonie, České filharmonie, večerní program houslisty Nigela Kennedyho, vystoupení BBC Symphony Orchestra pod vedením Jiřího Bělohlávka či závěrečný koncert budapešťského orchestru.

Vstupenky na zrušený koncert Maurizia Polliniho pozbývají platnosti a posluchačům bude vstupné vráceno v plné výši. Lístky na náhradní recitál Rudolfa Buchbindera jsou levnější, v případě výměny pořadatelé rozdíl doplatí.

Banda zahraje díla stoletého skladatele
K zajímavým projektům 63. ročníku patří třeba společný projekt vokálního ansámblu Schola Gregoriana Pragensis a předního českého violoncellisty Jiřího Bárty.

"Spojení má hned několik důvodů: v nakládání s melodií, s improvizačními schopnostmi Jiřího Bárty a dostupné hudební literatury, která spojení umožňuje," řekl umělecký vedoucí Scholy David Eben.

Program ozdobí i vystoupení Ostravské bandy, unikátního mezinárodního komorního orchestru s proměnlivým nástrojovým obsazením.

"Banda zahraje i dílo Elliota Cartera, Američana, který letos oslaví sto let a stále komponuje," řekl umělecký ředitel ansámblu Petr Kotík.

Poprvé za svou existenci vystoupí na Pražském jaru Big Band Českého rozhlasu. Pod taktovkou Václava Kozla zahraje 21. května v prostorách Mercedes Forum Praha.

S big bandem vystoupí mimo jiné i americký jazzman Freddy Cole, bratr populárního Nat King Colea. "Aby diváci nebyli zklamaní, je třeba jim připomenout heslo, kterým se Freddy popisuje: Nejsem můj bratr, já jsem já," upozornil ředitel Pražského jara Roman Bělor.

Portrét současné ostrovní symfonické scény nastíní ve dvou koncertech manchesterský Hallé Orchestra a BBC Symphonic Orchestra. "Orchestry zde nejsou náhodou. Oba reprezentují soubory vysoce ceněné pro zajímavou dramaturgii," podotkl Bělor.

,