Ivo Cicvárek

Ivo Cicvárek | foto: Michal Žák, iDNES.cz

Mladí písničkáři představují progresivní folk

Pozoruhodná deska tří silných osobností mladé písničkářské generace - to je patnáctipísňové expresivní album Panoptikum.

Hudebně progresivní kompozice oscilující mezi rockem, folkem a blues si hrají s barvami akustických i elektroakustických nástrojů. Autoři se nevyhýbají ani experimentům se samplovanými zvuky. Celkový výsledek je přesto přímočarý, emotivní, dravý, provokující.

Panoptikum originálně zasahuje do vývoje českého protestsongu. Otázky, které před posluchače klade, nejsou jednoduché – a deska také nenabízí jednoduché konejšivé odpovědi. Poslechem Vejdete do podivuhodného světa "ztracených" postav Marcela Kříže, pochybností i vítězství Ivo Cicvárka, smutků i nadějí Žofie Kabelkové.

K výslednému dojmu nemalou měrou přispívá zpracování obalu a bookletu, jehož autorem je Radim Jurda.

První společné koncertování Ivo Cicvárka, Žofie Kabelkové a Marcela Kříže spadá do roku 2000. V tomto roce nazpívala Žofie Kabelková píseň Nový rok na desku Ivo Cicvárka a OKA – Vidět víc. V dalších letech jejich spolupráce pokračovala, ať už na druhé desce OKA, nebo na debutu Žofie Kabelkové, descce Žiju z roku 2003.

V tom samém roce přišel nápad natočit v tomto autorském a interpretačním složení společnou desku, od podzimu 2004 se pracuje naplno na realizaci tohoto projektu.

IVO CICVÁREK, ŽOFIE KABELKOVÁ, MARCEL KŘÍŽ: Panoptikum
Indies Records, délka CD 52:26
Tři pecky: Z novin bezpečnýho města, Ingrid, Vítr
Hodnocení iDNES: