Mikolas Josef poděkoval českým fanouškům. Zaznělo i Lie To Me

  • 82
Zpěvák Mikolas Josef, který o víkendu v soutěži Eurovision Song Contest vybojoval pro Česko šesté místo a tudíž dosavadní nejlepší výsledek, poděkoval krátkým vystoupením českým fanouškům na Václavském náměstí. Zazněla soutěžní Lie To Me i skladby Free a Believe (Hey Hey).

Vystoupení na Václavském náměstí uvedl moderátor Libor Bouček jako Josefův pomyslný návrat do pražských ulic, kde kdysi jako busker, pouliční umělec, začínal. Tentokrát už mu však Praha 1 připravila pódium. Josef na něj nastoupil zahalen v české vlajce.

„Jeho příběh je neobyčejný a pro ty, kteří se chtějí prosadit i v zahraničí, musí být velkou inspirací,” poznamenal Bouček a poté už následovala píseň Free a Believe (Hey Hey) z roku 2016. Při obou se sám doprovodil na kytaru. Na konci vystoupení si na pódium pozval svůj umělecký tým, který jej v Lisabonu doprovodil – vokalistku i tanečníky.

Dvaadvacetiletý Mikolas Josef vystoupil v Lisabonu navzdory zranění zad, které si způsobil při trénování salta na zkouškách. Po hlasování odborných porotců zaujímal v sobotu večer patnácté místo, hlasy diváků ho však vynesly až na čtvrtou příčku, což pak v konečném součtu znamenalo šesté místo z šestadvaceti zemí.

Zatímco publikum mu přálo, odborníci tak vstřícní nebyli. Deník The Irish Times označil jeho styl za laciné kýčovité retro, portál Noisey psal o „bizarní písni o vyšinutých fantaziích“. Podle BBC jde o českou odpověď na Justina Biebera a „čistý mainstream“.

Pražský rodák si nejprve vyzkoušel modeling, pak se živil pouličním hraním v Oslu či ve Vídni. Píseň Lie To Me je jeho čtvrtým singlem, nedávno podepsal smlouvu s vydavatelstvím RCA Records. 

,