Ve věku 61 let zemřela zpěvačka Roxette Marie Fredrikssonová

  • 176
V pondělí 9. prosince zemřela švédská zpěvačka Marie Fredrikssonová, která společně se skladatelem a kytaristou Perem Gesslem tvořila úspěšnou pop-rockovou kapelu Roxette.

O jejím úmrtí informoval švédský deník Expressen, podle něhož zpěvačka podlehla následkům svého dřívějšího závažného onemocnění. V roce 2002 jí byl diagnostikován nádor na mozku, absolvovala náročné operace a kapela poté na čas přerušila svou úspěšnou kariéru. 

Skupina Roxette vznikla v roce 1986 a proslavily ji hity jako The Look, Joyride nebo It Must Have Been Love, který zazněl ve slavném filmu Pretty Woman.

Debutovala v roce 1986 albem Pearls Of Passion. Průlomovým se stalo její druhé album Look Sharp!, které vyšlo o dvě roky později, a obsahovalo hity The Look, Dressed For Succes, Dangerous nebo Listen To Your Heart. 

Následovala deska Joyride (1991) s titulním hitem, dobře si v hitparádách vedlo i následující album Crash! Boom! Bang!, které obsahovalo skladby jako Run To You nebo Sleeping In My Car. 

Roxette svým svěžím a bezstarostným kytarovým zvukem, postaveným na silných melodiích a zpěvných refrénech, představovala to lepší, co bylo možno zaslechnout koncem 80. a během 90. let. Skladatel a kytarista Per Gessle byl velký fanoušek Beatles, což se projevovalo na jeho autorském rukopisu. Jinými slovy, byl to rozený hitmaker. 

Živě se Roxette představili českým fanouškům několikrát, naposledy v roce 2015, kde už byla znát Mariina únava. Koncert odzpívala jen s námahou a v sedě. V roce 2018 zde koncertoval samotný Per Gessle pod hlavičkou Per Gessle‘s Roxette. 

Památku zesnulé zpěvačky uctí hudební stanice ÓČKO STAR, která ve středu 11. prosince od 21:00 odvysílá speciál s největšími hity Roxette. 

,