Manic Street Preachers

Manic Street Preachers | foto: Sony BMG

Manic Street Preachers: Trutnov je prý něco jako české Glastonbury

  • 2
Na trutnovském festivalu dnes jako hlavní hvězda vystoupí britští Manic Street Preachers, kteří se proslavili mimo jiné i koncertováním na Kubě. Co říkají na český underground? Odpovídá baskytarista Nicky Wire.

Víte vůbec, na jaký k nám jedete hrát festival?
Po pravdě ne!

Za komunismu se na něm scházeli disidenti a undergroundové kapely, které byly proti režimu...
Náš agent říkal, že je to festival s velkou tradicí. Něco jako české Glastonbury. My se na něj hodně těšíme. Konečně, je to osm let, co jsme hráli naposledy v Praze; a byl to jeden z magických okamžiků tehdejšího turné. Byla velmi, velmi temná noc a hráli jsme jeden z posledních koncertů. Pamatuju si, jak šest tisíc šílených lidí v hale zpívalo naše písničky skoro slovo od slova. Mám Prahu moc rád a byl jsem u vás za různých okolností mockrát. Těším se, že teď se podívám i jinam.

Myslím, že areál v Trutnově vás opravdu zaujme. Hlavně atmosféra je tam pověstná. A nejspíš se tam setkáte s tvrdým jádrem českého undergroundu.
Teď jste mě navnadil! Budu si o tom muset něco zjistit. Gruff Rhys z kapely Super Furry Animals mi pořád nabízí nějaké československé nahrávky ze 60. let. Musím si je konečně poslechnout.

Jste politická kapela a v Trutnově se potkáte s lidmi, kteří mají opačné názory než vy. Vadí vám to?
Naprosto ne. Taky píšeme písničky jenom o věcech, které zajímají nás samotné. Nečekáme, že hned po jejich poslechu začnou lidé měnit svoje životy. Myslím, že psát se dá věrohodně jenom o tom, co vás zajímá. A já měl to štěstí, že jsem se dostal na univerzitu a vystudoval politologii a právo. A to samozřejmě ovlivnilo moje psaní.

Není to občas ošemetné?
Psát písničky se sociálním kontextem je obtížné. Snadno ze sebe můžete udělat blázna; taky jsem ho ze sebe hodněkrát udělal...

Je politika i na novém albu?
Ano, hlavně v jeho závěru. Poslední tři písničky jsou o současné Británii jako zemi, která se stává posedlou vztahy, jež neexistují ve skutečnosti, ale jen přes internet. Každý má iPhone a každý je posedlý sám sebou. Všechno, co vytváříme, je jenom zábava. A tohle je ostatně přímo název jedné z těch písniček.

Jak bude novinka vlastně znít?
Podobně jako naše album Everything Must Go. Bude to vzdušná, melodická a hodně orchestrální, nostalgická rocková nahrávka.