Mandrage 30. ledna 2019 na klubovém turné v brněnské Melodce

Mandrage 30. ledna 2019 na klubovém turné v brněnské Melodce | foto: Anna Vavríková, MAFRA

GLOSA: Mandrage, písničky, fanoušci a hodina dvacet nadupané zábavy

  • 8
Že méně je někdy více, dokazuje kapela Mandrage na svém aktuálním turné po malých klubech. Tak malých, že výprava je osekaná na minimum a hudebníci s publikem si můžou podávat panáky. Aspoň tak to fungovalo v brněnské Melodce. Po středečním koncertu následuje ve čtvrtek druhý, rovněž vyprodaný.

Že Mandrage dvakrát po sobě vyprodají klub pro nějakých dvě stě padesát lidí, není žádný div. Ostatně v Brně běžně plní násobně větší sály a zdejší publikum mají naprosto oddané. To, že se kapela, která loni na jaře odjela šňůru s parametry bezmála halovými, vydá zpět v čase do míst pro hudebníky spíše začínající, je odvážné.

Protože z velkolepé výpravy s obřími obrazovkami a svítícím nápisem MNDRG zbylo jen to „em“, efektní děla s konfetami nahradila ruční dýmová „pistole“ a i ta pruhovaná trička působila oproti dřívějším kostýmům civilně.

Co zůstalo, jsou energie, které má kapela na rozdávání, a písničky. I když oproti turné k desce Po půlnoci tu zněly hlavně skladby ze starších alb, na novinky došlo snad jen dvakrát v podobě koncertně rozhodně vděčných Endorfinů a Motýlů. Ale šňůra nazvaná prostě V klubu má být návrat ke kořenům, takže starší, rockovější kousky do dramaturgie večera seděly perfektně.

Znělo mnohem víc kytar, nástroje se kromě Pepy Bolana chopil i zpěvák Vít Starý, první píseň dokonce odehrál na elektrickou kytaru jen sám. Staré skladby dávala kapela takříkajíc na komoru, aktuálnější kousky potom do večera vnesly trochu sofistikovanější a místy i jemnější polohy.

Jinak to byla jízda bez kompromisů. S účinným úvodem v podobě kapely Lety mimo a s vlastní show čítající i s přídavky nějakou hodinu dvacet dávali Mandrage lekci z účelnosti. Krátký a nadupaný koncert je mnohdy víc než tříhodinová show, jež se v půlce rozplizne. Turné V klubu je malou, ale milou oslavou hudby.