Eric Clapton v roce 1969 v Kodani (z knihy Chris Welch: Clapton - Ilustrovaný...

Eric Clapton v roce 1969 v Kodani (z knihy Chris Welch: Clapton - Ilustrovaný životopis) | foto: Slovart

Když zakřiknutý kytarista Clapton hrál Hendrixe a točil píseň s Beatles

  • 0
Působivý dokument o Eriku Claptonovi nazvaný Life in 12 Bars doprovází neméně silný soundtrack. Posluchač si na něm může vychutnat kompletní průřez kariérou slavného kytaristy, prostor dostalo i několik raritních skladeb.

Dvanáctitaktová smyčka je základní kompozicí bluesové hudby, a tak není divu, že dokument o jednom z velikánů bluesové kytary dostal název Life in 12 Bars, tedy Život ve dvanácti taktech. Život Erica Claptona líčí od útlého dětství a bez servítků.

V tuzemské kinodistribuci trochu zapadl, nyní se promítá už jen sporadicky, ovšem před prázdninami k němu vyšel také soundtrack – v podobě dvojité desky plné bezkonkurenční muziky.

Začíná bluesovkami Claptonových raných amerických inspirací Big Billa Broonzyho nebo Muddyho Waterse (tomu o mnoho let později šel za svědka a zahrál si na Watersově vůbec posledním koncertu), pokračuje skladbami kapel The Yardbirds, John Mayall & The Bluesbreakers či Cream, kde Clapton sloužil jako kytarista, a chybět nemůžou písně od Derek and The Dominos včetně hitu Layla, který kytarista napsal pro manželku svého nejlepšího přítele George Harrisona.

Hudební perličky

Zní tu ostatně i Beatles. Ne každý ví, že Clapton přispěl sólovou kytarou k nahrávce Harrisonovy písně While My Guitar Gently Wheeps z Bílého alba. A když později Harrison vyhrožoval odchodem, cynický Lennon navrhoval, že mu vyhoví a obratem najmou právě Claptona. Ale to je jiný příběh.

Objevuje se tu samozřejmě I Shot The Sheriff z pera Boba Marleyho, kterou Clapton nahrál v roce 1974. Na soundtracku se nachází plná verze delší o více než dvě minuty než ta z alba 461 Ocean Boulevard.

A perliček je tu víc. Dalším nevydaným kouskem je Little Queenie od Chucka Berryho, kterou Clapton nahrál ve stejném roce na koncertu v kalifornské Long Beach. Raritní „živáky“ představují skladba Spoonful ze závěrečného turné Cream z roku 1968, High z repertoáru Derek and The Dominos a pocta Jimi Hendrixovi v podobě písně Little Wing. Tu Clapton s kapelou nahrál na koncertu na Manhattanu jen měsíc po Hendrixově předčasné smrti v londýnském hotelu.

Třešničkou na dortu jsou dva bonusové vzácné mixy z Claptonova debutového alba z roku 1970 – překvapivě saxofony okořeněná After Midnight a Let It Rain, která je jen jinak smíchaná.

Dokument točila režisérka Lili Fini Zanucková, která se coby producentka podílela na oscarovém snímku Řidič slečny Daisy z roku 1989. Život původně zakřiknutého kytaristy, kterého vychovávala babička, později si prošel závislostmi od alkoholu po heroin, ale hlavně se stal legendou blues, tu líčí bývalí spoluhráči jako John Mayall, kolega z branže Roger Waters nebo exmanželka Pattie Boydová. A samozřejmě i Clapton sám.