Letošní Love Parade je ohrožena

Největší evropská technoparty, která se každým rokem pořádá druhý červencový víkend v Berlíně, je letos ohrožena, přinejmenším v dosavadní podobě. Odpůrci tradiční Love Parade totiž předběhli její organizátory a už loni v září si na úřadech legálně zamluvili pro sebe na letošní 14. červenec tradiční dějiště - třídu 17. června ve čtvrti Tiergarten. Občanská iniciativa Zachraňte Tiergarten! si stěžuje, že účastníci technofestivalu ničí okolní rozsáhlý park, zanechávají hory odpadků a fetují.

Iniciativa navrhuje, aby se Love Parade letos konala na některé z berlínských výpadovek nebo na starém a málo využívaném letišti Tempelhof.

V březnu by se měl konat kulatý stůl, od něhož si pořadatelé technoparty slibují, že občanská iniciativa ustoupí nebo se aspoň 14. července o dějiště podělí. "Vůbec nepřichází v úvahu, abychom se s Love Parade o Tiergarten dělili," reagoval ale v pátek rezolutně mluvčí odpůrců Hans-Heiner Steffenhagen.

Další dohadování u kulatého stolu prý nemá smysl, protože by podle něj při setkání průvodů odpůrců a účastníků technoparty došlo jen ke střetům.

Přehlídka lásky se v posledních letech rozrostla do mamutích rozměrů. Přijíždí na ni kolem jednoho miliónu lidí, včetně tisíců zahraničních účastníků.